Din nou despre DropBox


Dacă mă întrebaţi “Radule, tehnic vorbind, cum eşti?” (stupidă întrebare, nu?) vă voi răspunde “Chiar bine!” Sunt trei lucruri care de mai bine de o săptămână îmi fac viaţa (tehnică) mult mai uşoară, chiar foarte plăcută: 1) un nou calculator (care îmi scoate mai puţini peri albi); 2) o conexiune wireless acasă (am terminat cu “Ştefania – fata noastră de grădiniţă – du sticku’ la mama”; acum avem amândoi simultan internet, în orice cameră am fi şi e incredibil cum ne-a crescut operativitatea); şi 3) folosirea serviciului DropBox! Acum un an scriam articolul Dropbox: un început frumos! E cazul să revenim asupra topicului.

imagine

În primul rând acum un an nu am fost motivat să ţin DropBox instalat, dincolo de teste, pentru că… nu aveam cu cine ce face “share” (partaja). Desigur, e doar o parte a motivaţiei pentru a folosi DropBox. Cum cred că exemplele sunt cele mai bune pentru a explica, iată de ce şi cum folosesc eu DropBox.

 • SPAŢIU. Spaţiul este destul de generos: 2GB în principiu, care poate creşte prin prieteni cu încă maxim 3GB. Important: dacă vă deschideţi singuri contul, veţi avea doar 2GB. Dacă însă vă deschideţi contul cu un link al unui prieten aveţi deja 2GB + 250MB. Inteligent! Nu câştigă doar cel al cărui link îl foloseşti ci şi tu. Dacă vreţi să aveţi 2GB mergeţi deci singuri pe DropBox. Dacă vreţi să aveţi 2,25GB atunci folosiţi acest link sau acest link. (Cei care şi-au deschis contul în etapa beta au primit 5GB şi pot creşte tot cu 3GB, deci până la 8GB! Ceilalţi de la 2GB pot ajunge la 5GB. Există desigur şi planuri comerciale, ce oferă 50GB spaţiu pentru 10 dolari pe lună.)
 • BACKUP CU ACCES ORIUNDE. Desigur, DropBox nu merită folosit pentru materiale video mari (filme), ci pentru fişiere document, imagini, chiar şi muzică. Practic funcţionează în primul rând ca un backup online: tot ce pui în directorul DropBox se publică şi pe net (privat desigur) şi rămâne acolo. Prin faptul că documentele aflate local, la tine, în directorul DropBox, se află şi online înseamnă imediat un avantaj: oriunde eşti şi ai acces la internet ai acces, prin interfaţa web, şi la fişierele tale din DropBox. Nu, nu contează dacă ţi-e închis calculatorul: ai acces la versiunea de pe web, la dublura din backup. E teribil!
 • VERSIUNI ŞI RECUPERĂRI. Şi ca şi cum aceasta nu ar fi de ajuns, DropBox oferă şi un sistem de istoric al modificărilor. Da, poţi să găseşti versiunea unui fişier de-al tău aşa cum era acum o zi sau acum o lună. Copiile acestea pentru istoric nu se contabilizează la spaţiu. Iar dacă ai şters un fişier şi acela (nu am înţeles exact cât timp) îl poţi regăsi ulterior în DropBox. Cei păţiţi cu diverse evenimente neplăcute cu calculatorul înţeleg valoarea acestor facilităţi.
 • MUNCA ÎN ECHIPĂ. Totul devine mai interesant dacă lucrezi în echipă. De exemplu Oana şi cu mine ne ocupăm de cateheză în parohia noastră (cu copiii şi cu pre-adolescenţii). Până acum eu aveam directorul meu unde ţin materialele de cateheză, iar Oana al ei, fiecare pe calculatorul lui. Acum avem un director unic. Dacă Oana pune un material acolo, în câteva secunde apare şi pe calculatorul meu (şi invers). Orice material din directoarele partajate între noi există de fapt în triplu exemplar (identic): la mine, la ea, pe server. Vremurile când spuneam: “Prezentarea aceea era la tine pe calculator sau la mine?” s-au dus! După cum şi vremurile când “Ah, nu avem nici unul laptopul la noi, că dacă le aveam putem folosi nu ştiu ce material!” s-au dus, pentru că la parohie având internet pot să ajung oricând la orice material din folderul Cateheză. Nu o spun ca reclamă ci doar din experienţă personală: e incredibil cât de uşoare devin multe cu DropBox.
 • NOTIFICĂRI. În fine, chiar şi în casă DropBox ne e util. Unii ar putea spune: păi cu un director partajat în reţea s-ar obţine ceva cam la fel (subliniez: cam la fel – diferenţele sunt totuşi mari). Prefer DropBox. De ce? De exemplu lucrăm la ştiri. Oana termină o ştire. Închide fişierul pentru câteva secunde. Atunci DropBox simte modificarea lui şi îl sincronizează. După câteva secunde (Oana între timp redeschide şi lucrează mai departe) fişierul cu ştirea apare şi la mine pe calculator, dar, mai mult, DropBox mă notifică despre actualizarea lui. Ştiu deci imediat că am un nou material de publicat. Sistemul de notificări îmi este foarte util.

imagine

Probabil aş mai putea continua cu alte avantaje, mai mici (ex: partajarea de fotografii, DropBox creând un fel de albume online; sau modul rapid de a partaja un fişier de pe calculator cu cineva prin internet). Vă las însă cu prezentarea de mai jos (mai veche dar valabilă). Analizaţi: nu spun că DropBox este util oricui, dar pentru unii poate fi un instrument excepţional. De exemplu colegii dintr-o grupă de facultate pot folosi DropBox pentru a avea acces la cursuri şi diverse materiale. Cei care lucrează la un anumit proiect ce presupune fişiere în comun; prietenii care vor să aibă în comun anumite poze sau poate ceva muzică; cei care folosesc un calculator la serviciu şi altul acasă, dar doresc să aibă acces la aceleaşi fişiere; ş.a.m.d. La final: acum vreo două săptămâni LifeHacker prezenta şi o versiune portabilă a programului DropBox. Şi acum în sfârşit prezentarea.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. gxg spune:

  Dropbox iti cam limiteaza optiunile nepermitand sincronizarea a mai multor directoare din calculator.

 2. Dan spune:

  Pentru că vă văd un fan entuziast al software-ului gratuit poate prezentați într-un articol și sistemul de operare gratuit Ubuntu Linux. Poate fi o alternativă bună pentru cei care doresc să intre în legalitate și nu își permit să cumpere Windows.

 3. Adrian spune:

  Foarte frumos si folositor acest articol, sunt sute astfel de servicii, am auzit despre asa ceva, dar nu am incercat niciodata. Auzisem demult de dropbox da nu stiam ce face exact… unii il folosesc sa puna melodiile pentru siteul lor infect cu download muzik (manele evident).

 4. jürgen.toth spune:

  In concurenta directa cu DropBox se pozitioneaza Syncplicity: http://syncplicity.com/
  Aplicatia nu este foart cunoscuta, oferta nu este variata, este necesar suport .NET Framework. Punctul plus pare a fi dat de minimul de date necesare inscrierii. Poate fi insa un bun serviciu suplimentar pentru cei carora contul DropBox nu le le ofera spatiu indeajuns in mod gratuit.

 5. Stefan spune:

  E numai bun Dropbox-ul pentru backup-ul licentei la care trebuie sa ma apuc sa lucrez. Am folosit un link pentru refferal. 🙂

 6. jürgen.toth spune:

  O nouă versiune portabilă (DropboxPortableAHK) a aplicaţiei Dropbox poate fi descărcată de pe forum: http://forums.dropbox.com/topic.php?page=2&id=33387&replies=91

 7. jürgen.toth spune:

  Iată că versiunea portabilă Dropbox are site propriu: http://dropportable.ho.am/#english-home


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *