RightThumb: pentru thumbnailuri


Thumbnail = versiunea mai mică a unei imagini. Se folosesc pentru galerii de imagini de exemplu: ai imaginile să zicem de lăţime de 1000px, iar pagina web cu toate imaginile foloseşte desigur doar versiunile mai mici, thumbnailurile. Dacă vă întreţineţi manual astfel de galerii, veţi găsi programul RightThumb foarte util. Dar şi altfel poate fi util: să zicem că vreţi o metodă foarte-foarte rapidă de a genera din imaginile scoase din super-aparatul Dvs digital, care sunt de 3000 pixeli lăţime şi vreo 5MB greutate, nişte versiuni mai rezonabile pentru trimis prin email prietenilor. Din nou RightThumb vă poate ajuta instant.

imagine

Programul îl puteţi descărca de aici. Când scriu eu a ajuns la versiunea 1.2. În mod ciudat, programul nu are o pagină web cu informaţii, de aceea vă sugerez eventual pentru a vă asigura că descărcaţi ultima variantă să mergeţi pe pagina de pe SnapFiles. Veţi descărca o arhivă în care există un fişier readme şi un executabil. Nu necesită instalare! Lansaţi-l şi veţi vedea ceva ca mai jos. Vă recomand să bifaţi Run in context menu şi astfel programul va fi imediat accesibil dând click dreapta pe o imagine selectată sau pe o serie de imagini selectate (în MS Explorer). Puteţi opta ce dimensiuni maxime să aibă thumbnailul, ce format de fişier să fie adoptat pentru el, o extensie de adăugat numelui fişierului, factorul compresiei, aplicarea sharpen-ului (pentru ca imaginea să devină clară după micşorare) şi, în fine, un director pentru thumbnailuri (lăsaţi-l gol şi versiunea mai mică va fi creată în chiar directorul fişierului original). Autorul lucrează la program, sper constant, adăugând de exemplu la ultima actualizare facilitarea sharpen. Să sperăm că o versiune ulterioară va da şi alte opţiuni, de exemplu de crop (adică şi decupare exactă, nu doar scalare).

imagine

Fiind fără kit de instalare nu “murdăreşte” calculatorul. Dacă aţi dat click pe Run in context menu atunci evident pune o linie în regiştrii Windows-ului, aşa că dacă vă decideţi să ştergeţi programul, “dezinstalarea” înseamnă doar o ultimă rulare, debifarea opţiunii, apoi ştergerea executabilului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Poate o intrebare hilara: ce se intampla cu informatiile Exif, sunt ele pastrate dupa scalare?

  2. radu.capan spune:

    Am facut rapid un test: nu sunt conservate. Dupa scalare imaginea nu mai are informatiile EXIF. Poate versiuni viitoare vor oferi optiunea de a alege intre pastrare si stergere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *