WolframAlpha: un uau din inimă!


Toată lumea vorbeşte de ceva vreme de motorul de căutare WolframAlpha, mai ales că după o perioadă privată de teste este de câteva zile deschis publicului larg. Problema este că de două zile de când tot îl încerc, ba merge, ba nu merge. Probabil – presupunerea mea – interesul e foarte mare şi serverele nu fac faţă. Dar din cât reuşesc să văd este un proiect extraordinar. Este genul de webaplicaţie cu care poţi sta la infinit de vorbă 🙂 . Adică? Adică îi pui întrebări şi, uneori, îţi răspunde (cu sens). Să precizăm din start: nu e un Google killer pentru simplul fapt că funcţionează diferit. Complet diferit. WolframAlpha caută să înţeleagă întrebarea şi nu să returneze adrese web ci direct răspunsul (de preferinţă) dorit.

imagine

Am făcut zeci de căutări (când mergea) şi am aflat lucruri interesante, precum că numele complet al lui Isus Cristos este Yeshua Ha-Nozi, sau că eu (fără nici o legătură cu Isus 😉 ) aş avea astăzi vârsta de 12.482 de zile (şi că m-am născut deodată cu Eva Longoria). Pune cu data şi cuvântul weather şi localitatea unde te-ai născut şi poţi afla cum era vremea atunci… Scrie un nume (în engleză) şi afli cât de folosit este în SUA şi pe glob. Ah, sunt mii de întrebări pe care i le poţi pune, de la biologie la matematică, de la istorie la fizică. Poate să îţi afişeze calendarul pe 2030 sau să îţi afle câte zile sunt între două date, să afli ce speranţă de viaţă e în România sau câţi locuitori avea Bucureştiul la un moment dat. Convertiri, grafice, pi cu câte zecimale vrei şi altele. Înnebunitor câte poate. Vedeţi Examples by Topic pentru a vă convinge. Gina de la Lifehacker a pus câteva zeci de întrebări, unele trăznite, altele interesante. Eventual aruncaţi o privire şi peste ele.

imagine

În fine. Cum din păcate situl merge sacadat nu pot spune mai multe decât că e promiţător. Să nu uităm că e un Alpha. Sunt multe buguri, sunt multe expresii ce nu le recunoaşte, amprenta americană e încă mare… dar în timp poate deveni o webaplicaţie incredibil de utilă. Închei recomandându-vă să vedeţi materialul video de prezentare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gyges77 spune:

    Din cate am inteles, nu indexeaza saituri, ci rezultatele cautarilor. L-am incercat. Deocamdata nu e decat o jucarie, nimic mai mult.

    Materialul video nu functioneaza.

  2. radu.capan spune:

    Materialul video merge.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *