LightBox Free Image Editor


Un program despre care am văzut că s-a scris intens recent este LightBox Free Image Editor. Din nume probabil aţi dedus că este versiunea gratuită, redusă ca funcţionalităţi, a programului comercial LigthBox Plus Image Editor. Programul este practic, dar interfaţa cere ceva timp pentru adaptare. El permite să reglaţi diverşi parametrii, pentru a îmbunătăţi calitatea unei imagini. Şi mă refer la contrast, saturaţie, umbre şi altele. “Munca” se reduce la trasul cu mouse-ul la slider-ele din stânga aplicaţiei. Dacă vă veţi juca cu programul veţi vedea ce devieri neaşteptate se pot obţine. Evident, versiunea comercială permite reglări mai fine/deosebite, dar şi versiunea comercială îi va încânta pe mulţi.

imagine

Dacă nu zăbovesc prea mult asupra programului este pentru că, în timp ce programul e deosebit, concentrat pe aceste reglări, nu e unicul şi altele v-ar putea fi mai la îndemână. Folosiţi de exemplu Picasa sau Galerie foto Windows Live? Ambele programe pun la dispoziţie instrumente pentru “corectarea” fotografiilor care nu sunt de ignorat. Adică sunt chiar performante. Cei mai pretenţioşi pot însă apela la programul recomandat mai sus. Sau, desigur, folosi alte programe. Eu adesea mă limitez la prelucrările cu Picasa sau Galerie foto Windows Live. La nevoie apelez şi la favoritul meu pentru editare de imagini, Paint Shop Pro. În acest program am mereu la îndemână meniul Enhance Photo (în bara de instrumente). La Smart Photo Fix sunt reunite mai multe instrumente în aceeaşi fereastră – instrumente care, da, se regăsesc şi în LightBox Free Image Editor. Cel mai adesea setările implicite (apelul direct la One Step Photo Fix) sunt de ajuns, dar pentru un reglaj mai fin Smart Photo Fix te pune stăpân pe “butoane”.

imagine

Desigur, cu adaptările de rigoare, ceea ce am descris mai sus din Paint Shop Pro regăsiţi şi în GIMP sau Photoshop sau alt editor grafic mai avansat. Ceea ce este important – şi mă refer în special la cei care îşi publică fotografiile online – este să apeleze la “reglarea” fotografiilor. Atât de des văd albume puse online pe PicasaWeb de exemplu, cu programul Picasa, la care contrastul sau alt factor nu este bine reglat. Păcat… dacă tot ai lansat Picasa pentru a publica imaginile de ce nu ai şi făcut nişte minime “reparări” la fotografiile care aveau nevoie de aşa ceva? Închei evidenţiind instrumentele de prelucrare a imaginilor din Picasa (stânga) şi respectiv Galerie foto Windows Live (dreapta).

imagine imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *