Navify: Wikipedia+Flickr+YouTube


Autorii de la PictureSurf ne dau acum şi Navify, un proiect foarte tinerel, “născut” practic luna aceasta şi care în teorie completează articolele de pe Wikipedia cu imagini via Flickr şi cu clipuri video via YouTube. Acum să nu ne închipuim că la gigantica Wikipedia cineva s-a preocupat să aleagă manual ilustraţii suplimentare. Tot ce face Navify este să asocieze orice articol de pe Wikipedia (în engleză) cu imagini şi videoclipuri returnate la căutarea titlului articolului, folosindu-se pentru aceasta API-urile corespunzătoare. E vorba deci de o construcţie pe umerii celor trei situri, pentru toate folosindu-se API-urile.

imagine

Oricum, rezultatul este interesant, mai ales pentru cei care frunzăresc des Wikipedia (repet, în engleză) şi care de acolo pornesc în căutare de materiale media suplimentare. Acum efortul lor este redus prin acest sit. Atractivitatea ideii ar putea creşte datorită comunităţii – rămâne să vedem dacă va strânge aşa ceva – căci cu un cont oricine poate, tot în stil Wikipedia, să asocieze pe Navify explicit (şi nu implicit, din căutarea automată) imagini şi videoclipuri anumitor articole. În plus, cu Navify, Wikipedia câştigă şi o dimensiune emblematică pentru web 2.0: comentariile. Vorbim de un proiect foarte tinerel. Multe lucruri bune mai pot urma.

În fine, recent mai multe bloguri dintre cele pe care le urmăresc au scris despre AgainButSlower.com. Acesta ar putea fi mai de interes pentru români şi de fapt pentru oricine nu are engleza ca limbă maternă. Ideea este simplă: “ia mai repetă povestea toată, dar mai pre limba mea”. Dacă aţi deschis pagina cu un anumit subiect, în situl tocmai indicat o puteţi vedea – de fapt sunt şanse, nu merge întotdeauna – într-o formă simplificată. Este vorba de conţinutul de pe Simple English Wikipedia, care are vreo 60.000 de articole din Wikipedia rescrise simplificat. Adică cu o engleză mai de bază. Pe o coloană articolul original, pe cealaltă articolul simplificat. Interesantă abordare…

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *