Bing lansat mai rapid!


De dimineaţă m-am tot jucat cu Bing, noul motor de căutare de la Microsoft, şi sunt lucruri care îmi plac şi lucruri care nu îmi plac. Evident, nu? Vechiul motor, Live.com, conduce spre cel nou. Putem deci spune că Bing e acum live, după cum Live e acum… Bing. Ar fi trebuit lansat la 3 iunie, dar iată că copiii din noi au primit jucăria la timp de ziua lor, de 1 iunie. Am să încerc să mă axez acum pe lucrurile bune legate de acest motor de căutare decizional. Înainte însă ceva important: probabil veţi fi detectaţi ca fiind din România şi interfaţa va fi cu multe lipsuri. Adică un Bing şchiop. Ca să meargă bine trebuie câteva clickuri.

imagine

Mai întâi în colţul dreapta-sus daţi click pe România. Apoi alegeţi Statele Unite – Engleză. Din nou click în colţul dreapta-sus dar acum pe (Română) şi gata! Acum Bing va fi in română, dar după “modelul” american, adică cu toate facilităţile. Să mai rămânem la prima pagină. Ştim prima pagină de la Google: foarte simplă. Microsoft a optat pentru o imagine care se pare că se va schimba zi de zi. Mai mult decât atât, cu un click pe săgeţile din dreapta-jos putem să revedem imagini din zilele trecute. Fiecare imagine are câteva “hotspot”-uri peste care puteţi aşeza mouse-ul pentru nişte informaţii, care devin mai complete cu un click. Ideea? E bună. Cred că va motiva pe unii să revină pe Bing şi doar ca să vadă care e imaginea zilei şi ce informaţii ascunde ea. Partea proastă este că relevanţa pentru non-americani este şi va fi mică.

Acum să vedem o căutare. Am început cu ceea ce ne interesează mai puţin: 1 – reclamele. Ca la Google, avem la 2 dispuse celelalte tipuri de căutări. În zona 3 avem diverse direcţii pe care am putea dori să continuăm căutarea (dacă vom căuta un film, acolo vom găsi trailer, dacă va fi un artist vom avea videoclipuri, interviuri, versuri). La 4 sunt sugestii de “căutări conexe” (nu aş putea face o diferenţă prea clară între 3 şi 4 dar sunt sigur că în mintea celor de la Microsoft există). La 5 putem vedea istoricul căutărilor (golibil uşor). La 6 niscaiva imagini, când e cazul. Şi în fine la 7 curg rezultatele. Interesant este că dacă ţinem mouse-ul puţin peste un rezultat, va apare o fereastră (8) în care avem puţin mai mult text şi nişte legături sau secţiuni (intertitluri) din acea pagină. Cred că 5 (util când vrei să revii la ceva ce tocmai ai căutat) şi 8 sunt printre noutăţile mai notabile.

imagine

Să mai observăm că fiecare pagină cu rezultate are asociat un flux RSS! Nu ştiu câţi vor opta pentru aşa ceva, dar în mod categoric există scenarii când aşa ceva îţi poate fi util (urmăreşti o anumită temă şi vrei să afli când apare ceva nou pe internet pe acea temă). Iar acum să trecem la căutarea de imagini.

imagine

Rezultatele sunt ceva mai estetic aranjate. Când trecem mouse-ul peste o imagine ea “înaintează” cu detalii suplimentare. În dreapta-sus sunt puse la dispoziţie patru moduri de afişare a rezultatelor, ultimul aducând a Google (de fapt a modul “clasic”). Captura de mai sus nu permite să se vadă opţiunile din coloana din stânga. Am făcut deci mai multe capturi pentru fiecare parametru, reuniunea având-o mai jos. Opţiuni foarte utile, nu? Google de exemplu e în faţă cu indicarea culorii, dar altfel Bing stă foarte-foarte bine.

imagine

În fine, m-aş opri acum cu căutarea video. Din nou vedem diverse opţiuni foarte utile (tot în coloana din stânga), dar mai interesant este că dacă ţii mouse-ul peste un clip, el va fi redat. Integral? Nu. În funcţie de sursă, încă un click poate să îţi aducă clipul integral, inserat (embed) în Bing, sau va cere încă un click pentru deschiderea lui în situl de provenienţă. Şi atunci? Când trecem mouse-ul peste un clip sunt luate câteva secunde, de la început şi mai departe din clip, cât să îţi faci o idee despre conţinut. Personal găsesc excelentă ideea!

imagine

Concluzia? Am văzut câteva lucruri bune (şi mai sunt şi altele), dar sunt şi minusuri. Oricum, sunt de acord cu un articol de acum câteva zile ce spunea: Microsoft is Getting Things Right This Time. Personal sunt încântat de Windows 7, de suita Windows Live (cu generosul spaţiu de 25GB), iar acum şi de Bing. Sper Microsoft să o ţină tot pe această linie.

PS: Cine sunt “fericiţi” cu trafic mare zilele acestea? Cu siguranţă Bling.com dar probabil şi Bing.ro…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *