jQuery Tools


Am scris la sfârşit de februarie – foarte încântat – despre trei Pluginuri jQuery: scrollable, overlay şi expose. Proiectul continuă şi într-o direcţie… interesantă. Aşa a apărut jQuery Tools, the missing UI library for the web. Probabil unii vor sări în sus: ce tupeu! jQuery are propria bibliotecă UI, numită evident jQuery UI, care e tot mai bună şi mai interesantă. Şi atunci? jQuery Tools nu doar că provoacă jQuery UI dar de-a dreptul include – atenţie – biblioteca jQuery. Da: incluzând jQuery  Tools, un singur fişier JavaScript, avem şi biblioteca celebră şi biblioteca cu efecte/componente mai uzuale! Totul la 5,8KB.

imagine

Haideţi să cităm de pe sit. Să recunoaştem: aveţi nevoie cu adevărat de drag-and-drop, de ferestre scalabile sau liste sortabile în aplicaţia Dvs web? Siturile nu sunt aplicaţii desktop. Sunt diferite. Ceea ce este cu adevărat necesar sub taburi, tooltip-uri, ferestre suprapuse, eficienţă maximă, efecte vizuale deosebite şi toate acele facilităţi web 2.0 pe care le vedeţi pe siturile Dvs favorite. Această bibliotecă include şase dintre cele mai utile instrumente JavaScript. Frumuseţea bibliotecii este că toate aceste instrumente pot fi folosite împreună, extinse şi configurate. În cele din urmă poţi avea sute de noi widget-uri şi căi noi de folosire a bibliotecii.

Bun. Avem deci un proiect ce înglobează jQuery şi pretinde că se concentrează pe cele mai necesare componente JavaScript. Rigoriştii au deja motive să evite proiectul, mai ales dacă mai spunem că are o arhitectură – gen API – mai neortodoxă. Dar pe de altă parte proiectul este de-a dreptul “apetisant” pentru cei care vor să dezvolte proiecte mici fără să meargă în n locuri şi să înţeleagă m pluginuri. jQuery Tools include deci şase instrumente utile: tabs, tooltip, scrollable, overlay, expose şi flashembed. Deja despre trei am povestit, dar acum au sosit foarte-foarte utilele taburi (inclusiv cu memorarea istoricului pentru butoanele Back/Forward din navigator! sau adaptare pentru acordeon), tooltip-uri (foarte elegante şi flexibile), precum şi metode de inserare de flash, inclusiv cu posibilitatea de a pune HTML peste flash!

Proiectul jQuery Tools beneficiază de o listă luuungă de demonstraţii, fiecare explicate (şi cu pagină independentă, precum linkurile folosite de mine mai sus), astfel că învăţarea nu este deloc dificilă. La 3 iunie a fost lansată versiunea 1.0.0, adică versiunea iniţială. Personal îi doresc viaţă lungă proiectului, care cred că va fi folosit nu doar de începători, dar şi de profesionişti pentru proiecte mai mici sau mai puţin complexe.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. tudorel spune:

    Utile pentru un web developer…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *