Picasa Web Utility


Următoarea webaplicaţie are un public limitat: cei care folosesc serviciul Picasa Web Albums. Aşa, ca o scurtă amintire, este soluţia oferită de Google pentru depozitarea de imagini. Incredibil, dar Google oferă încă, de atâţia ani, doar 1GB gratuit, când de exemplu Microsoft dă 25GB. Desigur, Picasa rentează pentru că are nişte instrumente ce nu se găsesc la SkyDrive (API, embedding…), dar dacă facem o comparaţie, ca preţ cel puţin, cu varianta plătită la Flickr, Google cade din nou muuult în urmă. În fine. E un mister pentru mine dar cu toate acestea sunt fidel plătitor la Google pentru extra-spaţiu la Picasa Web Albums. Peste 300 de albume şi numărul tot creşte.

imagine

Bun. Să revenim după această paranteză la webaplicaţia în cauză. Îi spune Picasa Web Utility şi este construită cu Google App Engine (fără să fie un produs oficial Google). Pentru a folosi webaplicaţia trebuie să îi autorizaţi accesul la contul Google. Nu trebuie să vă faceţi mai probleme pentru că 1) accesul poate fi oricând retras; 2) sistemul de autorizare nu oferă autorului webaplicaţiei parolele (fiind o autorizare “în casă”, adică Google App Engine accesând Google Picasa Web Albums). După ce aţi făcut paşii necesari (1 şi 2) veţi putea vedea lista tuturor albumelor Dvs. Un click pe ele vă va conduce la o previzualizare a albumului. Implicit sunt bifate toate pozele, dar se poate schimba selecţia după plac/nevoie. Apoi vine partea mai tehnică.

imagine

Webaplicaţia construieşte o listă a fotografiilor selectate fie în format HTML, fie în format pentru forumuri, dar se poate şi un format particularizat. La ce foloseşte? De exemplu puteţi alege dimensiunea originală a imaginii, alege modul HTML, copia codul într-o pagină cu extensia HTML pe care să o încărcaţi într-un navigator şi să salvaţi pagina: se vor salva toate imaginile, la dimensiunea maximă. Iată o metodă de a descărca un program undeva unde eşti online dar fără programul Picasa. O altă utilizare: pe un forum doreşti să semnalezi mai multe dintre fotografiile tale de la ultima conferinţă sau excursie. În fine, formatul personalizat permite construirea de galerii foto din câteva clickuri. Webaplicaţia este utilă… dar nu pentru toţi şi poate nu şi pentru Dvs.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. vasidank spune:

    Legat de articolul Photoshop Express (www.cnet.ro/2008/03/27/100-online-photoshop-express/) din 27 Martie 2008 cred ca e ceva de adaugat: exista posibilitatea de a „importa” imagini din contul picasa, facebook, flick sau photobucket. Multumim tehnologiei Cloud Computing (care sper sa devina o tema proprie pe cnet).

  2. dan spune:

    Vreau si eu Picasa.

  3. radu.capan spune:

    Atat Picasa Web Albums cat si programul Picasa sunt gratuite.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *