Colaje rapide cu PhotoScape


Am scris in extenso despre PhotoScape (pg 1, 2 şi 3) acum doi ani. Acum practic nu am ceva nou să spun, dar îmi permit să revin asupra unui detaliu: colajele. După cum vedeţi din captura de mai jos, toate colajele pe care le folosim la secţiunea DePe.net sunt realizate cu PhotoScape. (Dar colajele sunt doar o mică parte din ce poate acest program, în paranteză fie spus.) Colajele le puteţi crea din tabul Page, cu instrumentele de “reglare” în partea dreaptă. În primul rând e acea iconiţă ce mie îmi seamănă a ghindă, de unde puteţi seta manual o dimensiune dorită pentru colaj. Apoi sunt diverse setări legate de margini şi spaţieri, opţional putându-se pune “rame” (frames) sau aplica filtre.

imagine

Câte modele de colaje sunt? Multe. Iată cele mai multe surprinse în captura de mai jos. Odată ales modelul şi setată dimensiunea, mai rămâne să puneţi pozele. Click dreapta pe o celulă şi alegeţi Paste your photo, caz în care veţi frunzări calculatorul pentru a alege imaginea, sau Paste your clipboard photo dacă aţi pus înainte în clipboard imaginea. Dacă imaginea este mai lată sau mai înaltă decât spaţiul alocat, o veţi putea “glisa” după nevoi. Acelaşi click dreapta permite aplicarea unor efecte per fotografie. Procesul realizării unui colaj este foarte simplu, poate un minus fiind că, dacă te-ai răzgândit vizavi de amplasarea unei imagini, nu o poţi trage cu mouse-ul în altă celulă. La final puteţi salva imaginea cu colajul, sau pune în clipboard.

imagine

Şi acum o întrebare firească: avem nevoie de colaje? Poate că pentru web nu au mulţi nevoie (noi, repet, folosim des la DePe.net). Dar colajele pot fi utile şi pentru tipar. Dacă aveţi mai multe fotografii şi vreţi să realizaţi una mai mare – poate pe post de “copertă” sau de deschidere la un album foto – atunci PhotoScape poate fi de mare ajutor. Mai jos vedeţi o fotografie pe care am dat-o la un laborator foto la dimensiunea 20cmx30cm (la 6 lei) pe care am realizat-o cu PhotoScape. Am setat dimensiunea de 3000 pixeli lăţime (cu raţia 4:3) şi am pus apoi câteva fotografii pe care le-am considerat mai reprezentative. Apoi în editorul grafic favorit am mai pus un text. Şi astfel am obţinut colajul pe care l-am tipărit şi dat familiilor ale căror copii au participat anul acesta la cateheza de care ne ocupăm noi în parohie. Similar puteţi face colaje-amintiri la final de an şcolar (că tot bate la uşă) sau după o excursie sau după orice eveniment major. Ce ziceţi? Dacă îi va fi cuiva utilă ideea nu am scris degeaba 😉 .

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. V. Apa spune:

  Mai nou despre Photoscape ar fi că a apărut şi traducerea în română.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Photoscape#Versiunea_3.3

 2. radu.capan spune:

  Pai… inca o data felicitari lui MunteAlb!

 3. Raimi spune:

  Si eu am lucrat cu colajele din Photoscape de vreo cateva ori bune numai pentru revista Magnificat, atunci cand vroiam sa redau mai multe imagini intr-una mare la un anume-articol. L-am folosit si in proiecte personale. In general PhotoScape e un program excelent si as vrea sa semnalez una din functiile programului: un mod inteligent de crestere a luinozitatii intr-o fotografie. [open-editor-bright color-brighten]. Unul din marile motive pt care inca nu lucrez cu Photoshop e ca pe langa Photofiltre, folosesc si acest PhotoScape, asta pentru ca la ce-mi trebuie mie, imi este suficient deocamdata. Daca vreti doar sa … taiati sau sa lucrati la luminozitate, contraste si hai sa zicem inca ceva filtre, cu aceste programe [Photoscape si Photofiltre] poti face treaba.

 4. constantin spune:

  Interesant. O sa incep sa-l folosesc.

 5. miky spune:

  Caut si caut…

 6. carla spune:

  Eu incerc sa fac un photo book in Photoscape. Stiti cumva cum sa setez dimensiunea paginii la 20cmx60cm?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *