Montaje, PNG-uri, transparenţe


Dacă aveţi copii la grădiniţă sau la şcoală (deşi probabil nu mulţi dintre cititorii noştri sunt părinţi, cum sunt eu) atunci sunteţi asaltaţi des cu montaje făcute de fotografi la 8 martie, la Paşti şi Crăciun, la sfârşit de an… Aşa fac unii un ban, şi nu puţin, pentru că preţul este foarte pipărat pe motiv că, vezi tu, nu e vorba doar de simplă fotografie ci şi de montaj. Dar este oare foarte greu de făcut aşa ceva? Dacă ai un “cadru” atunci e ceva banal, ce poţi face în cam orice editor grafic care suportă straturi (gratuit: GIMP, Paint.NET; comercial Photoshop, Paint Shop Pro). Deschizi cadrul, deschizi imaginea, pe care o pui apoi ca strat sub cadru. Maxim ceva rescalări şi totul e gata în câteva secunde!

imagine

Ce sunt aceste cadre? Hai să le zicem rame. Sunt nişte fişiere care conservă straturi. Pot să fie fişiere PSD, cu layer-e, dar şi pur şi simplu nişte fişiere PNG. Rama de mai sus o găsiţi aici ca fişier PNG, de 2.7MB şi peste 1.100 pixeli lăţime (deci destul de bună chiar şi pentru tipar!). Mai jos aveţi o captură din Paint Shop Pro – editorul meu grafic favorit – şi puteţi vedea cele deschise mai sus: într-un acelaşi fişier am pus fotografia şi deasupra rama. Cum rama are decuparea cu transparenţă, steaua ce vine peste imagine se vede ok.

imagine

Cât de greu este de făcut o ramă? Ei bine, îţi trebuie ceva simţi artistic. Cum aceasta ar depăşi scopul articolului, lăsăm simţul artistic şi vedem doar tehnic. Trebuie să pornim de la o imagine. Eu am găsit o imagine frumoasă cu o cortină. Am marcat o elipsă la care am pus la Feather câtva pentru ca să nu fie o decupare simplă ci cu pierdere (trecere). Apoi am adăugat două imagini care respectă de asemenea transparenţa (apropo, v-aţi prins deja că în Paint Shop Pro partea cu transparenţă se vede prin acel caroiaj alb-gri). La final o astfel de creaţie poate fi salvată în format PNG şi transparenţa se va conserva. Apoi când se vrea să fie folosită, se încarcă rama şi sub ea se pune fotografia dorită (ca layer, evident). Mai jos vedeţi ce mi-a ieşit. Repet: nu analizaţi reuşita artistică ci procesul tehnic. E simplu. Dacă aveţi nişte fotografii ce pot fi adaptate ca rame acum aveţi idee cum se face. Puteţi astfel realiza nişte amintiri mai “şmechere”, sau invitaţii pentru zile de naştere sau tablouri aniversare ş.a.m.d.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,14 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Danny spune:

    Buna! am incercat sa imi construiesc si eu o rama cum ai facut tu, dar nu am reusit 🙁 Fie ai omis niste pasi fie nu merge in Photoshop. Ma poti ajuta? Multumesc anticipat!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *