NewsPage: Buletin de ştiri cu WordPress


Într-o discuţie cu un prieten zilele trecute am ajuns la concluzia că în ultimul timp amândoi nu am mai urmărit buletinele de ştiri la radio sau la televizor, ci toate informaţiile despre politică, sport, economie, web etc. le-am preluat de pe internet. O astfel de discuţie poate degenera foarte uşor în contradictoriu, mai ales având în vedere punctele negative (drepturi de copyright, mai puţine ziare tipărite, locuri de muncă pierdute ş.a.m.d). Având interese comune pe web am stabilit să ne creeăm un canal propriu de ştiri bogat în informaţii variate şi cât mai nepărtinitor, neutru (mai ales din punct de vedere politic). Cel mai uşor de realizat mi s-a părut ideea de a prelua ştirile cu ajutorul unor fluxuri RSS. Radu a scris în trecut despre diverse metode şi instrumente de preluare şi încorporare de RSS în pagini web (de ex. aici, aici sau aici) şi aici un exemplu concret pentru WP. Folosind în mod regulat WordPress am căutat un plugin care să permită realizarea unei astfel de selecţii de ştiri. Şi într-adevăr am găsit unul care s-ar potrivi ca o mănuşă planurilor mele.

image

Cu Newspage (sau pe pagina autorului) aveţi posibilitatea să creaţi un buletin de ştiri din feed-urile paginilor dvs. preferate pe care să îl oferiţi într-un mod foarte atrăgător şi practic vizitatorilor site-ului dvs. Imediat după activarea pluginului veţi avea o boxă de meniuri separată, numită Newspage, în sidebarul stânga din partea de administrare a WP (backend). Submeniul Settings oferă o multitudine de opţiuni; între altele puteţi seta numărul de articole preluate per feed, folosirea funcţiei de cache cu stabilirea perioadei de timp pentru păstrare, vizualizarea titlurilor din feed-uri, adăugarea unei liste alfabetice cu cuvintele-cheie asociate feed-urilor, de fapt a categoriilor. Partea pozitivă este faptul că aici sunt prezentate şi diferitele modalităţi de implementare într-o pagină sau într-un articol cu ajutorul unor taguri ([newspage] sau <!--newspage-->, [newstopics] sau <!--newstopics-->) sau linii de cod PHP (<?php if (function_exists('newsPage')) newsPage(); ?> sau <?php if (function_exists('newsTopics')) newsTopics(); ?>) pentru fişierele temei folosite. Cu newstopics se indică o anumită categorie, temă sub care sunt adunate mai multe feed-uri. Feed-urile site-urilor favorite se introduc în tabelul apelabil la submeniul RSS Feeds. Tabelul necesită indicarea pentru fiecare feed în parte a unui nume, a link-ului, a unei categorii (topic), setarea dacă feed-ul să fie preluat sau nu (activ, inactiv). Totodată foarte utilă este posibilitatea aranjării feed-urilor în ordinea dorită cu comenzile Move Down / Move Up.

image

Cel mai mult îmi place modul de afişare, cu click pe titlul unui articol apare o fereastră nouă cu un scurt rezumat, ceea ce de multe ori mă opreşte să mai deschid articole care pur şi simplu nu mă interesează. Nu încerc să ascund şi o mare nemulţumire: enervant este faptul că din cauze neelucidate, indiferent de tagul folosit, întotdeauna mi se afişează şi categoriile în josul paginii de ştiri, ceea ce îmi consumă mult spaţiu. Un al doilea punct de nemulţumire este legat de recomandarea de a folosi stylesheet-ul integrat: acesta prezintă fluxurile RSS pe două coloane, eu având nevoie de trei coloane. În fine, să sperăm că autorul va mai suplimenta facilităţile actuale ale plugin-ului. Deşi pe pagina de descărcare şi la activarea sa am fost atenţionat că pluginul nu a fost testat cu ultima versiune WP, la mine totul a decurs normal.

Pentru cei cărora Newspage li se pare prea "umflat" cu opţiuni amintesc alte două pluginuri care preiau şi permit încorporarea de fluxuri RSS în pagini realizate cu WordPress într-un mod mai simplu. RSS-Import şi RSS-Shortcode au acelaşi mod de utilizare, cu ajutorul unor taguri ([RSSImport display="5" feedurl="http://feedproxy.google.com/cnetro"] sau [rss feed="http://feedproxy.google.com/cnetro" num="10" excerpt="false"]) sau prin linii de cod PHP introduceţi feed-ul site-ului favorit într-un articol sau pagină. Ambele suportă actuala versiune WordPress 2.8, primul are o listă mai bogată în opţiuni, al doilea fiind relativ nou şi încă la început de drum. În orice caz ambele oferă setarea numărului de articole care doresc a fi preluate şi dacă acestea să fie prezentate integral sau doar ca rezumat. Astfel de pluginuri se pretează de ex. spre a prezenta vizitatorilor unui site activitatea dvs. de pe alte site-uri, dacă autorul colaborează la mai multe site-uri cu articole, el poate reuni astfel toate articolele sale pe site-ul personal. Şi aceasta fără a scrie şi introduce textele şi imaginile în mod repetat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. A.Faith spune:

    De când îmi doresc eu chestia asta…

  2. Raimi spune:

    Nu ma lasa sa introduc decat o adresa de feed si cam atat. La mine se pare ca nu vrea sa functioneze optim cu toate setarile facute.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *