Efect Highslide cu pluginuri WordPress


Alături de mai cunoscutul mod LightBox de deschidere a imaginilor într-o fereastră nouă, deasupra celei existente, un alt efect frumos poate fi obţinut cu ajutorul scriptului Highslide JS. Acesta permite deschiderea unei imagini într-un mod zoom foarte elegant. Deşi scriptul este disponibil de mai mulţi ani, abia în urmă cu câteva luni am dat de un plugin WordPress care să îl integreze în site-uri. Între timp am găsit mai multe pluginuri WP, unele aplicând acest efect în mod automat. Majoritatea dintre ele însă nu atenţionează asupra faptului că pluginul este destul de restrictiv din punct de vedere al licenţei, un site afişând reclame este considerat comercial şi utilizatorii ar fi nevoiţi să plătească nişte dolari. Pentru site-uri personale fără reclame şi realizate cu WP aceste pluginuri pot fi de un real folos oferind un plus de estetică.

imagine imagine

SlideZoom (pagina autorului) este cel mai recent şi cel mai bogat în opţiuni. Pluginul permite crearea foarte simplă şi rapidă de albume foto, în care fiecare imagine în parte este evidenţiată prin zoom. După instalarea şi activarea pluginului veţi avea două submeniuri cu acelaşi nume la dispoziţie (ar fi la momentul actual un punct de criticat). La Setări/SlideZoom puteţi indica numărul de imagini spre încărcare, apoi mai puteţi activa redimensionarea imaginilor şi indica felul linkurilor. Albumul propriu-zis îl creaţi la Media/SlideZoom. Aici aveţi posibilitatea de batch upload, adică de încărcare în serie a mai multor imagini deodată, sau de preluare a imaginilor dintr-o arhivă zip. Formatele suportate sunt JPG, PNG şi GIF. Imediat după încărcarea imaginilor este creat un cod, de fapt mai multe: puteţi alege între Raw Url, HTML (recomandat pentru WordPress) sau BBCode (pentru inserare în forumuri). Acum copiaţi şi introduceţi codul obţinut într-o pagină sau într-un articol şi bucuraţi-vă ochii cu efectul Highslide. Ceea ce încă lipseşte – şi eu sper ca în viitor autorul să ofere – este afişarea titlului pentru imagine şi adăugarea unor meniuri (de închidere şi de navigare printre imaginile albumului).

Auto Highslide (pagina autorului) promite un mod de utilizare mult mai simplu. El ataşează în mod automat o funcţie fiecărei imagini de pe site.ul dvs., astfel ca aceasta să ofere printr-un simplu click pe ea efectul zoom. Din păcate într-un test efectuat online pluginul nu a vrut să îmi ofere bucuria reuşitei, deşi pe serverul local a funcţionat ireproşabil. Pentru astfel de cazuri autorul recomandă folosirea altor două pluginuri. Acestea trebuie instalate împreună căci se completează reciproc în funcţii. Este vorba de Add Highslide (adaugă automat funcţia class=’highslide-image’ onclick=’return hs.expand(this);’ imaginilor) şi Highslide4WP (include scriptul necesar)

Un plugin neactualizat de multă vreme este WP Highslide. Acesta cere descărcarea separată a scriptului Highslide JS, fiind şi singurul plugin care atenţionează asupra drepturilor de folosire (poate din cauza faptului că nu provine din Orientul Îndepărtat). O alternativă la Highslide poate fi FancyZoom, poate din punct de vedere optic un pic mai elegant decât Highslide (chestie de gust). Şi aici atenţie mare la licenţe. Şi pentru acest script este disponbil un plugin WP, WP FancyZoom (pagina autorului). Asiguraţi-vă că la Setări/WP FancyZoom este indicat directorul corect, alte opţiuni nu sunt necesare, restul decurge în mod automat. Cu actuala versiune WP 2.8 pluginul nu a funcţionat, însă cu versiunile anterioare eu l-am folosit cu succes. Dacă cumva cunoaşteţi alte pluginuri WP care oferă astfel de efecte zoom scrieţi în comentarii, eu sunt în căutare continuă 🙂 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *