Da, da, vine şi un sistem de operare de la Google


Blogosfera vorbeşte despre “bomba” detonată azi-dimineaţă de Google: Introducing the Google Chrome OS. Dar toţi admit că era o veste de aşteptat. Este a doua surpriză în 24 de ore. Ieri Google a anunţat că renunţă la eticheta “beta” pentru suita Google Mail, Google Calendar, Google Docs şi Google Talk. GMail părea într-un beta veşnic (doar au trecut cinci ani de la lansare), dar se poate ca recenta adoptare a taguri-gen-directoare-cu-drag-and-drop să fi fost considerată ca ultima facilitate necesară înainte de a zice “acum e gata”. Un gata foarte relativ, căci Google promite să mai lucreze la GMail, pe lângă produsele de laborator urmând misteriosul Google Wave din toamnă.

imagine

Dar să revenim la anunţul prin care Google se ia în piept cu Microsoft: vor avea propriul sistem de operare. Păi nu au deja Android? Ba da şi pare a merge bine, dar este pentru sectorul mobil. Pentru calculatoare în sensul tradiţional Google vrea să plece de la actualul Chrome pentru a ajunge la un sistem de operare. Pentru moment vizează netbook-urile, pe care majoritatea le folosim pentru citit/scris emailuri (există GMail), consultat agenda (există Google Calendar), redactat documente (există Google Docs), descărcat/publicat poze (există PicasaWeb Album), comunicat online (există Google Talk) sau pentru a vedea/asculta muzică, clipuri video în general (există YouTube şi atâtea alte situri). Deci e într-un fel normal că un netbook ar putea fi echivalat (nu 100%) cu navigatul pe web. Iar Chrome ştim deja că are Task Manager şi tratează taburile cu procese individuale. Până la un nou sistem de operare… e totuşi cale lungă. Google va trebui să treacă în primul rând peste handicapul numit drivere, iar mai apoi peste cel al programelor. Vor putea măcar anumite programe din Windows rula pe sistemul de operare Chrome? Sau autorii de programe vor trebui să aibă variantă Windows, Mac, Linux şi Chrome? Huh… multe întrebări şi puţine detalii pentru moment.

Unii privesc cu optimism anunţul. Un sistem de operare gratuit şi open source e văzut bine de TechCrunch, care visează deja nu doar netbook-uri vânzându-se în 2010 cu sistemul de operare Chrome. Alţii privesc cu scepticism. Dacă vreţi să vă formaţi o opinie poate vă ajută următoarele articole:

Ceea ce personal mă sperie puţin este gândul unui sistem de operare cu reclame. Dacă până acum online însemna reclame, offline spaţiu curat, un sistem de operare Google, chiar şi neconectat la web, sunt sigur că va găsi nişte metode nu întotdeauna plăcute de “ataşare” de reclame. Desigur, pentru moment viitorul sistem de operare este anunţat ca gratuit, dar nimic nu dă de înţeles că nu va fi gratuit ca şi GMailul, adică utilizând reclame.

Google, ca mai oricine în context de criză, vrea desigur şi bani de pe unde se poate stoarce. De mai multe luni, au semnalat diverse bloguri, Google Apps, pachetul gratuit, a devenit cam ascuns şi tot mai redus ca facilităţi. Ieri TechCrunch i-a luat puţin în băşcălie pe cei de la Google pe această temă, iar Google a reacţionat, pachetul free fiind din nou uşor de găsit (pentru cât timp oare) dar tot limitat. Cu promisiunea însă că va exista mereu şi fără alte scăderi de limite. Ei, Google Google…

PS: Dar cu Google Drive ce se mai întâmplă? Vorbim de atâtea proiecte noi şi unul sperat de ani de zile încă lipseşte…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,88 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. vali.d spune:

    Daca ar fi sa-mi dau cu parearea, GDrive va veni la pachet cu Google OS, avind in vedere ca in prima faza GOS se va adresa netbook-urilor, acestea fiind si cele mai cistigate din existenta unui GDrive, alaturi de noile telefoane mobile desigur.

  2. Sorin spune:

    Evident ca noul sistem de operare va fi bazat pe Linux!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *