Realizarea de imagini gen “găsiţi diferenţele”


Luna trecută am organizat cu câţiva prieteni o tabără pentru copii. Printre momentele de joacă a fost şi unul cu “găsiţi diferenţele”. Am profitat că am avut proiectorul cu noi, evident şi laptopul, aşa că am proiectat imaginile şi fiecare echipă a trebuit să găsească cele cinci diferenţe. Dar ce imagini? Am preferat să nu apelez la imagini făcute de alţii. Am luat chiar instantanee din tabără şi le-am modificat pe ici pe colo, “provocând” diferenţele. Aşa copiii s-au recunoscut în imagini şi jocul i-a implicat mai mult. Dar cum realizăm tehnic diferenţele? Primul pas, foarte important, este să alegem o imagine care se pretează la acest joc. Simţul alegerii îl veţi dobândi doar după ceva practică.

imagine imagine

Apoi deschideţi imaginea în editorul Dvs favorit. Poate fi Photoshop, Paint Shop Pro, ori soluţii gratuite gen GIMP sau Paint.NET. Practic orice editor care are instrumentul de clonare. Eu voi explica folosind Paint Shop Pro: adaptaţi explicaţiile la programul Dvs. Am ales instrumentul de clonare (1) după care am setat dimensiunea după dimensiunea detaliului pe care îl “falsificăm” (2). Apoi instrumentul de clonare merge aşa: indicăm zona de unde să se copieze (cu click dreapta) şi apoi unde să se copieze (cu click stânga).  Astfel cu grijă puteţi elimina anumite detalii, precum pe scaunul de mai sus.

 imagine

Mai jos vedeţi imaginile puse în paralel, cu cinci diferenţe între ele. Veţi observa că pe lângă clonare am folosit şi schimbarea culorii unor obiecte (vedeţi acest articol din septembrie 2007). La ce obiect am schimbat culoarea?

imagine 

Şi un alt exemplu. În această imagine am să vă spun diferenţele: 1) la băiatul care se ţine cu mâna de cap i-am schimbat puţin culoarea tricoului; 2) la o fetiţă i-am eliminat cordeluţa; 3) băiatul în tricou albastru nu mai are desenul de pe mânecă; 4) băiatului în tricou negru i-a dispărut pixul din mână; 5) de pe o balustradă de lemn a dispărut un nod mare maro.

imagine

Un detaliu dintr-o altă imagine: aici nu doar am scos (scrisul de pe tricoul negru sau farfuria de pe perete – a scoate ceva din poză este cel mai simplu) ci am şi adăugat, tot cu clonarea, o farfurie (un ochi atent va sesiza că e modificare şi nu o prezenţă “naturală” a farfuriei în faţa băiatului).

imagine

Bun. Sper că v-am dat nişte idei. Vă puteţi juca astfel cu fotografii de-ale Dvs, manipulând pe ici pe colo pentru ca apoi să vă invitaţi familia, prietenii sau alţii să găsească diferenţele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. seba18 spune:

  Excelenta ideea, felicitari! (atat pentru idee cat si pentru punerea in practica). Mi-ai amintit cu ocazia asta de jocurile copilariei mele, de revistele cu jocuri de genul asta pe care abia le apucam. 🙂 Nu stiu daca pustii din ziua de azi mai rezolva asemenea „quest-uri” sau daca printre jocurile pe care le au instalate pe calculator (de cele mai multe ori de catre parinti) se mai numara si jocuri educative menite sa le dezvolte inteligenta si sa ii faca efectiv sa isi „puna mintea la contributie”. 🙁

 2. bbedexe spune:

  E interesant ca le implantam de mici brandul Timis. 😛

  In rest, numai de bine si felicitari pentru distractia oferita.

 3. radu.capan spune:

  Pentru aceasta reclama (ascunsa) evident am fost platit cu zeci de lazi de bere. Pot pune cateva pe RapidShare pentru cei interesati.

 4. moroshan spune:

  Loooollllllll !
  Vreau si io o BRRC, maestre, cat mai avem… cod galben (macar!) 🙂 Si daca tot ep… reclama, beau Ciuc dark. 😉


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *