ImageEnlarger: de la mic la mare


Se spune pe bună dreptate să măsori de două ori şi să tai o singură dată. Nu de alta, dar e mai greu să “lipeşti” după ce ai tăiat. Şi la redimensionarea imaginilor situaţia stă cam la fel: pornind de la o imagine, după ce din cea originală ai făcut una mică-micuţă, nu te mai aştepta să o poţi tipări ca poster – de calitate! – pe care să ţi-l afişezi în cameră. Primul sfat este deci: imaginile originale, la rezoluţiile originale, păstraţi-le mereu neatinse. Dar să zicem că suntem în situaţia în care avem o imagine şi dorim să o mărim: ce se întâmplă? Ştim cu toţii: o vreme merge, dar cu cât exagerezi creşterea cu atât imaginea devine mai neclară. Nici chiar filtrul sharpen nu te mai ajută prea mult.

imagine

Există tot felul de pluginuri (pentru Photoshop şi nu numai) care se laudă cu rezultate bune (şi totuşi, nu speraţi niciodată la un wallpaper dintr-o imagine de 100 x 100 de pixeli). Doar că aceste pluginuri sunt de regulă comerciale, cel puţin cele mai performante. Există un program gratuit care încearcă să facă aşa ceva cu rezultate decente, prin aplicarea mai multor filtre. Cei care au deja un editor serios (a se citi: profesional) de imagini aproape sigur nu vor avea nevoie de ImageEnlarger. Ceilalţi poţi să îl testeze cu uşurinţă pentru a vedea dacă le satisface nevoile, mai ales că nu necesită instalare. Din păcate interfaţa nu este prea intuitivă. De exemplu dacă doriţi să generaţi imaginea mărită apăsaţi… Calculate. Da, într-un final aţi fi ghicit şi singuri, dar v-am scutit puţin. Cu slider-ul Zoom, sau scriind direct la New Width, New Height puteţi indica dimensiunea imaginii mărite. Fişierul cu imaginea îl alegeţi cu butonul browse de lângă Dir din dreapta lui Source. Implicit rezultatul va fi salvat în acelaşi director, dar nu peste imaginea originală. Pentru a mai îmbunătăţi rezultatul final vedeţi şi filtrele: Sharpness, PreSharpen, DeNoise, Flatness şi Dithering. Succes!

PS: Pentru cei interesaţi de o soluţie comercială, se poate vedea celebrul Genuine Fractals (160 până la 300 usd, auto-prezentat ca The Industry Standard for Image Enlargement).

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *