Preluare şi trimitere avansată în WordPress


La fiecare nouă versiune WP recomandarea cea mai des auzită înainte de a trece la actualizarea efectivă a site-urilor este crearea unor copii de siguranţa ale bazelor de date, a unui backup cât mai complet. Pentru aceasta avem la dispoziţie unele pluginuri şi aplicaţii deja amintite pe CNet.ro (Database Backup, Backup online, WP-DBManager). Personal folosesc de la bun început WP-DB-Backup şi sunt foarte mulţumit de opţiunile oferite. Câteodată însă nu avem nevoie de o copie a întregii baze de date, ci doar de o copie a conţinutului unui site sau a articolelor unui autor anume (de ex. colaborând la un site cu mai mulţi autori). În acest caz recurgem la funcţiile Preluare (Import) şi Trimitere (Export) oferite implicit de către WP în meniul Unelte (Tools).

imagine

Utilizarea este extrem de simplă şi intuitivă. Pentru preluarea articolelor, comentariilor, câmpurilor speciale, paginilor şi categoriilor (nu numai din platforma WP) alegeţi un fişier de pe calculator şi încărcaţi-l în WP. De restul se ocupă WP în mod automat 🙂 . Pentru realizarea unui fişier de trimitere aveţi o singură opţiune, aceea de a alege între un autor sau toţi autorii. Pentru majoritatea utilizatorilor această opţiune pare suficientă. După cum vedeţi din captura de mai sus la preluarea unui fişier este pusă o limită, dimensiunea maximă a fişierului nu poate depăşi 2MB. Unele servicii de hosting permit mai mult, însă cer şi plată mai multă. Pe net circulă şi unele tutoriale care încearcă să ridice limita prin intermediul unor intervenţii în codurile WP.

Totuşi o rezolvare foarte uşoară de implementat şi utilizat este oferită printr-un plugin: Advanced Export for WP & WPMU (sau pe site-ul autorului). După instalare şi activare îl găsim la Advanced Export în meniul Unelte (Tools). Alături de restricţionarea autorului sunt oferite acum şi alte modalităţi de restricţionare: a perioadei de timp în care s-au publicat articolele (prin indicarea lunilor şi anilor), a categoriilor în parte, a conţinutului (articole sau pagini statice), a statului articolelor (public, programat sau privat). După mine opţiunile acestui plugin ar trebui introduse în codul primar al fiecărei versiuni următoare WordPress. La aceasta puteţi contribui şi dvs. prin acordarea unor voturi acestui plugin la competiţia anuală de pluginuri WP organizată de către WeblogTooolsCollection.com. Să ne amintim că unul dintre pluginurile premiate anul trecut a fost preluat în core-ul WP.

imagine

Pluginul a fost conceput iniţial (după cum ne spune denumirea sa) pentru platforma multiblog WordPress MU. Despre aceasta găsiţi mai multe informaţii pe pagina autorului pluginului: WPMU Tutorials.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *