SeaDragon: imagini mari în spaţii mici


Vă amintiţi articolul Zoomorama şi ClosR: imagini mari în spaţii mici? E timpul pentru o continuare: SeaDragon, un produs de laborator Microsoft. Utilizarea este extrem de simplă: indicaţi URL-ul unei imagini (da, ea trebuie să existe deci pe web, de exemplu pe situl Dvs) şi obţineţi un nou URL pentru vizualizarea în adâncime, sau un cod de inserat în situl Dvs. Ca să vedeţi cum merg lucrurile, pe prima pagina veţi vedea câteva demonstraţii (pătratele acelea mici).

Acum ceva vreme am scris despre Google Map Buddy (care) lipeşte hărţi. Iată că harta pe care am obţinut-o atunci o putem introduce în sit mică, dar cu posibilitatea de a fi văzută mare. Observaţi mai jos (dacă puneţi mouse-ul peste imagine): există şi un buton pentru full screen. Putem trage harta cu mouse-ul (după mărire, cu + – sau dublu click pe un punct pe hartă).

În fine, am mai făcut un test şi cu o imagine de pe web. (Apropo: cei care citiţi articolul via RSS nu veţi vedea nimic. Trebuie să încărcaţi articolul de pe situl nostru.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. Sakura spune:

  Mda, Microsoft a inventat apa caldă. Din nou…

  Am văzut aplicaţia în flash deoarece nu am Silverlight şi nici nu intenţionez să mi-l instalez. Dacă dai click pe iconul din stânga jos, vezi că ţi se recomandă, pentru „performanţe mai bune”, instalarea Silverlight. Într-adevăr merge uşor sacadat, reacţionează puţin greoi la comenzi. De ce? Este flash-ul atât de slab încât nu poate afişa cursiv nişte imagini de câţiva kB bucata? Nu, nicidecum. Ca să te forţeze să instalezi produsul lor, Silverlight, au făcut versiunea flash astfel. Este strategia pe care au aplicat-o de sute de ori de-a lungul istoriei şi este motivul pentru care merită să dispară.

  Au cei de la Microsoft şi proiecte interesante în lucru, dar acesta nu este una din ele. Iar faptul că acceptă imaginile dintr-un url nu mi se pare un capăt de ţară. Este mai sănătoasă găzduirea imaginilor pe propriul server.

  Ziceam la început că au inventat apa caldă. Păi ca de nenumărate ori în trecut, nici de data aceasta n-au făcut decât să copieze exact abordarea şi principiul de funcţionare al Zoomfy, un vechi utilitar pentru afişarea de imagini mari până la imense, chiar peste pragul unui terapixel. Aceeaşi abordare de descompunere a fotografiei în numeroase imagini mai mici şi încărcarea doar a celor care fac parte din bucata de imagine afişată la zoom-ul selectat. Zoomfy a cam devenit standardul pentru afişarea imaginilor mari, fiind adoptat inclusiv de Google în cadrul proiectului GigaPan şi suportat de majoritatea programelor de prelucrare grafică importante. De exemplu în ultimele versiuni ale Adobe Photoshop există încorporată funcţia de export pentru zoomfy.

  Câteva exemple profesioniste de utilizare a zoomfy (cele de la gigapan sunt majoritatea de amatori) pot fi văzute pe siteul photoartkalmar.com la secţiunea gigapixel. Exista aici atât fotografii plane (click aici), cât şi fotografii sferice (click aici) superbe. (Atenţie, am încorporat în comentariu linkuri care apar în text dar nu sunt marcate diferenţiat.)

  Vizionare plăcută!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *