Căutarea în Word 2010


La un moment dat am dorit să caut ceva într-un fişier Word. Surpriză: când am apăsat Ctrl-F nu am mai văzut clasica fereastră pentru căutare. În schimb a apărut un panou lateral în care este indicat numărul de rezultate iar apoi trei taburi care permit în mod diferit să localizezi rezultatele. O luăm de la dreapta la stânga, dat fiind că cel din dreapta este cel implicit şi cel mai uzual: acesta arată fragmentele de text ce conţin expresia căutată. Practic poţi rapid să vezi în context ceea ce cauţi, ceea ce e o idee foarte bună!

imagine

Nu foarte util este tabul anterior, al doilea, care arată rezultatele în pagină (vezi a doua captură din articol). Şi mai puţin util primul tab, care poziţionează rezultatele după structura documentului (dacă are headings). Puteţi naviga printre rezultatele căutării cu Ctrl-PageUp şi Ctrl-PageDown (probabil vă amintiţi acest lucru din MS Word: trucuri utile III). Dacă vreţi să scăpaţi de evidenţierea rezultatelor ajunge să daţi click pe x–ul de lângă expresia căutată, în panoul cu rezultatele (care apare poziţionat implicit în stânga, dar poate fi mutat şi în dreapta, după cum vă convine).

M-am întrebat dacă a dispărut vechea fereastră de căutare. Nu de alta dar e foarte utilă (vedeţi de exemplu articolul mai vechi MS Word: trucuri utile IV). Nu a dispărut, evident. Trebuie doar dat click pe săgeata din dreapta controlului ce conţine ceea ce am căutat (vedeţi mai jos). Sau puteţi apela la Ctrl-H pentru Replace şi comuta apoi la tabul Find. Da, calea e acum puţin mai lungă, dar cred că în 99% dintre căutări noul mod implicit este exact ce ai nevoie.

imagine

Altceva nu am sesizat nou la partea de căutare/înlocuire.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. gxg spune:

    Era si timpul sa se actualizeze ceva in dialogul de cautare. La prima vedere e interesant!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *