Două pluginuri WP de mentenanţă


Ultima versiune WordPress 2.8 se pare că a fost făcută publică în pripă, apărând probleme serioase legate de securitatea platformei, căci într-o perioadă de timp relativ scurtă au urmat trei pachete de actualizări, ajungându-se în momentul respectiv la numărul 2.8.4. În acest ritm prindem destul de repede etapa de dezvoltare 2.9, ceea ce sigur nu le convine realizatorilor. Deseori asemenea actualizări aduc cu ele nelămuriri şi schimbări legate de incompatibilităţi între pluginuri, teme sau optimizări personale, care la rândul lor presupun muncă în backend-ul unei instalaţii WP. Iar aceasta poate avea repercusiuni asupra frontend-ului. Pentru ca vizitatorii unui site să nu vadă în unele cazuri doar albul unei pagini goale se poate apela la aşa-numite pluginuri de mentenanţă. Personal nu am apelat prea des la astfel de pluginuri, însă la nevoie m-am orientat spre două dintre ele: !Wartungsmodus şi Maintenance Mode.

!Wartungsmodus (sau pe pagina autorului) afişează imediat după instalare şi activare o temă proprie conţinând un mesaj de genul "Scuzaţi de deranj, pentru moment site-ul nu este accesibil. Lucrăm la îmbunătăţirea sa (chiar dacă unele schimbări nu vor fi vizibile). Vă rugăm să reveniţi peste 60 de minute. Mulţumim pentru înţelegere." Astfel vizitatorii sunt de la bun început avertizaţi că ceea ce ei văd este produs intenţionat (spre binele lor) şi nu o problemă tehnică sau rezultatul unui atac prin virus. Utilizatorilor cu drept de administrare le este permis accesul inclusiv vizualizarea părţii frontend, a temei vizuale activate. În mod neobişnuit puţinele opţiuni (durata de mentenanţă, tema) nu sunt disponibile dintr-un meniu separat ci ele pot fi accesate prin lărgirea căsuţei pluginului prin click pe Setări imediat sub numele pluginului. Foarte simplu. Pluginul încă nu suportă limba română, pentru cei interesaţi pun însă la dispoziţie aici o variantă proprie, imperfectă (transferaţi cele două fişiere în directorul languages al pluginului). Partea bună, mai ales pentru vizitatorii unui site în această stare, şi ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult, este suportul pentru diferite teme vizuale. Autorul pluginului tocmai a iniţiat o acţiune prin care utilizatorii constanţi ai pluginului sunt invitaţi să contribuie cu propriile lor creaţii. Termenul limită spre a ajunge chiar într-un top este 31 august 2009. Pentru mai multe informaţii, inclusiv părţi de cod, mergeţi aici.

imagine

Al doilea plugin, Maintenance Mode (pagina autorului), permite afişarea unui mesaj asemănător celui amintit anterior. Odată instalat şi activat, pluginul poate fi apelat din meniul Setări/Settings, submeniul Maintenance Mode. Aici aveţi posibilitatea alegerii între diferite opţiuni: activarea sau dezactivarea stării de mentenanţă, scrierea unui mesaj propriu, setarea duratei de acţiune, stabilirea rolurilor de acces pentru diverşi utilizatori. Pluginul suportă mai multe limbi între care şi limba română.

Deşi Maintenace Mode oferă în mod clar un număr mai mare de facilităţi, Wartungsmodus este în avantaj prin diferitele stiluri suportate. Concluzie şi părere personală: Uneori este mai bine să ne luăm după ceea ce este plăcut ochiului (vezi capturile).

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    O alternativă demnă de luat în seamă și actualizată recent este pluginul WP Ultimate Maintenance Mode: http://wordpress.org/plugins/ultimate-maintenance-mode/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *