Adio cabluri de alimentare?


Un articol de luna trecută de pe BBC vorbeşte despre posibilitatea alimentării wireless cu energie. Uau… e genul de veste ce te face să visezi cu ochii deschişi… Calculatorul conectat la reţeaua de energie dar fără cablu? Mobilul care se încarcă stându-ţi în buzunar? Televizorul plat pus pe perete fără vreun cablu? Maşina electrică ce se alimentează fără să o bagi în priză? Desigur, prima întrebare pe care ne-o punem toţi este: nu ne vom electrocuta 🙂 ? Evident că tehnologia are grijă de acest aspect esenţial (folosind undele magnetice). Detalii în articolul indicat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,60 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. sorin spune:

  Se pare ca s-a gasit solutia ideala pentru cabluri, transmiterea energiei prin unde electromagnetice. Ce simplu. Ce fain. Ce misto. Sau altfel spus se vede cit se poate de clar cit de fraieri pot fi oamenii, lasindu-se pacaliti atit de usor: daca pina acuma urlau ca „celularele le umple capul de radiatii” sau ca antelene de GSM au radiatii prea mari, in schimb sint bucurosi de transmiterea fara fir. Adica tot radiatii. De data asta cu energie mult mai mare. Dar asa sint oamenii, la fel ca si maimutele le place sa zbiare de curiozitate cind vad ceva nou si sa urle de nemultumire cind s-au plictisit de jucaria preferata…

 2. m1ha1 spune:

  Cat de benefica sanatatii noastre ar fi aceasta tehnologie? Probabil vom vedea efectele ei de-abia dupa ce am folosit-o.

 3. Fyo spune:

  Ce ma enerveaza ca a trebui sa-l intrerupa mimoza aia de prezentatoare exact cand spunea lucruri foarte interesante. Dar ce sa-i faci, toate televiziunile alearga dupa bani, programele de calitate precum acest reportaj sunt optionale pentru ei.

 4. Sakura spune:

  Eu nu sunt deloc încântat de această perspectivă. Undele electromagnetice sunt dăunătoare organismului. Se ştie că pe lângă cablurile de înaltă tensiune este crescut riscul de cancer indus de câmpul electromagnetic ce le înconjoară. Un transformator electric este o formă de concentrare a acestui câmp. Intensitatea unui singur fir se înmulţeşte cu numărul de spire ale înfăşurării. Iar dispozitivele acestea de transfer ale energiei sunt transformatoare deschise, cu bobine distanţate şi un câmp energetic intens între ele. Din punct de vedere al sănătăţii mai prost de atât poate fi doar un cuptor cu microunde care funcţionează cu uşa deschisă.

  Unora li se pare că s-a inventat cine ştie ce minune. Nu este deloc aşa, fenomenul este cunoscut de la inventarea bobinei electrice. Nu s-a folosit pe de o parte din cauza pierderilor de transfer mari, pe de altă parte mai târziu din cauza efectelor nocive avute de câmpul electromagnetic asupra organismului uman. Însă odată cu creşterea puterii şi a lăcomiei marilor companii, creşte şi influenţa acestora în organismele de reglementare, ceea ce deschide uşa unor tehnologii altfel neacceptabile.

  Ceea ce scapă din vedere cel din reportaj este faptul că bateriile se folosesc cu precădere acolo unde nu ai la îndemână o sursă de electricitate. Şi degeaba vei avea dispozitivul lor acasă, nu te va ajuta cu nimic când ai nevoie să aprinzi lanterna pe munte. Tot bateriile vor fi soluţia. Iar în casă firul de alimentare al tv poate fi foarte bine îngropat în perete.

  Şi încă un aspect: cum vor menţine undele electromagnetice într-o încăpere anume? Ele sunt ca şi undele sonore, oricât de directivă ar fi sursa lor, tot se aud peste tot. Aşa şi aici, cum mă vor împiedica pe mine să consum energia vecinului? Mai ales când se radiază puteri atât de mari încât să poată alimenta un tv… Părerea mea este că ideea va avea aplicaţii punctuale şi atât, nicidecum nu va elimina masiv cablurile de alimentare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *