Google ne zice: vreţi hartă? lucraţi!


De-a lungul timpului m-am plâns în mai multe articole că România e foarte slab reprezentată pe harta Google. Da, da, sunt nişte creşteri în volumul de informaţie, dar tot departe de exemplu de vecina Ungarie. Un anunţ de astăzi dinspre Google ne informează: Map Maker gets a European flair. Citim în articolaşul respectiv cât de impresionaţi au fost cei de la Google de “protestul” via Facebook al românilor, care a strâns chiar peste 8.000 de semnatari (de ştiam, mă semnam şi eu). Mai multe ţări est-europene, inclusiv România, au fost primite de astăzi în proiectul Google Map Maker ce permite utilizatorilor să contribuie la hărţi, la eliminarea petelor albe şi identificarea obiectivelor.

imagine

În captura de mai sus vedeţi cum am adăugat strada pe care stau (ah… sunt mândru 😉 ). După cum vedeţi în colţul stânga-sus avem la panoul cu Add trei instrumente: primul este pentru obiective (monumente, clădiri mai importante…); al doilea pentru străzi, ape (şi orice mai e liniar… căi ferate…); al treilea pentru zone (parcuri, lacuri…). Alegeţi tipul, indicaţi sau trasaţi, apoi daţi detaliile. Şi uite aşa contribuiţi chiar Dvs la harta Google pentru România. Evident datele vor fi validate de unii moderatori, aşa că alungaţi orice gând de farsă sau glume proaste (nu că v-ar fi trecut prin minte… totuşi…). După validare datele moşite de Dvs ar putea apare pe Google Maps (până atunci sunt doar pe Google Map Maker)!

imagine

Înainte să închei vă amintesc că până când vom avea Google Street View, Norc o duce tare bine şi e o plăcere să te plimbi pe străzile din oraşele româneşti existente. Iar acum, dacă Google va convins să contribuiţi (poate doriţi să adăugaţi firma Dvs, facultatea unde studiaţi acum, locul Dvs de muncă, parcul sau cinematografele preferate) atunci vă recomand introducerea de mai jos. Sunt facilităţi interesante!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. Sakura spune:

  Exact ce aşteptam de vreo 2 ani. Sunt oraşe româneşti care sunt bine scanate pe Google, ale căror nume de străzi se regăsesc pe hărţi tipărite şi care pot fi astfel uşor puse „back on the map” cum spun americanii. Chiar mă bătea gândul să mă apuc de OpenStreetMap.
  Deoarece sunt convins că sunt destui entuziaşti care au aşteptat acest moment, cred că într-un an de zile o să acoperim o mare parte a găurii care este astăzi începând de la graniţa Ungariei. Vecinii noştrii de la vest au până şi numerele de casă din sate trecute pe hartă. Ne va lua ceva timp până recuperăm, dar cum se spune, primul pas făcut valorează cât jumătate de drum parcurs.

 2. Nelu spune:

  Foarte bine că cineva a avut curajul să se ia de marele Google. Acum cine știe și vrea să se apuce de treabă.
  Și Norc merge înainte, a crescut numărul localităților care pot fi „vizitate”.

 3. Andrei spune:

  Partea amuzantă este că și Yahoo Maps și Open Street Map au hărți mul mai decente, care pot fi încărcate inclusiv pe Google Earth. Dar Google e… Google.

 4. gxg spune:

  Oe twitter @googlemaps s-a laudat ca a marit nivelul de detaliu din harti, si la prima vedere chiar asa e, apar mai multe localitati.
  dar totusi suntem mult in urma vecinilor.

  click aici

 5. Geologul spune:

  Mi se pare foarte aiurea ca trebuie introdus totul manual. Un proiect mult mai bun pare a fi http://www.openstreetmap.org/ unde se introduc un fel de trace-uri de GPS si apoi trebuie data o denumire strazilor deja conturate. De asemenea openstreetmaps poate fi folosit impreuna cu hartile de pe google asa cum au facut cei de la norc.ro

 6. ROU spune:

  Si la Google si la Yahoo Romania pe harta e la fel de slab reprezentata, in afara de Bucuresti si poate Timisoara, toate orasele arata ca niste sate, sau poate mai rau.

 7. Banatzeank spune:

  Sa va dea Dumnezeu sanatate! Bineinteles ca si eu eram scandalizata, ca tot romanu’: de ex. drumul european Deva Oradea nici nu se vedea pe Google map, nu tu Beius, Stei etc. Era asa, un fel de ceva verde, „hic sunt leones”. Acuma dreptu-i ca nici drum african nu se poate numi ala, eventual o dara in urma unui bombardament, dar ce folos, pe harti figureaza ca E79 (sau 71??!? – nu conteaza, european se cheama!)

  Buun! In schimb:
  – D-voastra presupun ca sunteti din Cluj ori alt oras mai acatarii; totusi a trebuit sa va puneti singur strada pe harta;
  – eu sunt dintr-o comuna banatzeana de langa granitza (granitza cu srbii, evident) si de comuna noastra apartine un subcatun sau fost catun, sau cum sa – i mai zic, ce actualmente e practic parasit si depopulat. Are o pescarie, o moara de orez cu minihidrocentrala si un nume dragut, ce in italiana inseamna chiar pescuit sau pescarie: Topolia. Nu mai stiu exact cum am gasit-o la cautare: Topolea sau Topolia. Cert e ca in acest catun insirat intre apa Barzavei si granitza cu srbii poti vedea pe net fiecare cladire parasita, orice zid care mai e inca in picioare!!! De ce oareee??!?
  Ca un „clue” va pot spune ca la cativa km (sub 15) acuma-s 10 ani, americanii si-au cerut scuze ca le-a trecut un avion, din greseala, granitza [era anul cand au omorat vreo mie (1000) srbi in bombardamentul Beogradului (25 martie 1999) si nu le-au cerut scuze familiilor!] Inainte de scuzele lor, poporulu muncitorulu din zona a putut recupera fericit doua (2)rezervoare de toluen, din inox, excelente.
  Deci sa nu credeti ca Romania e peste tot virgina pt. cartografii americani si, in general, pt. toti cei ce detin satelit! Doar pe unde e neinteresanta!

 8. Geologul, poti si aici. Si-ti si explic. Sa zicem ca tu ai niste trace-uri (spre deosebire de openstreetmaps unde formatul este gpx la google ai nevoie de un format kml). Apoi ai acolo un butonas in dreapta sus care se numeste overlays. Odata incarcat acest kml poti trasa foarte usor orice trackuri, trace-uri ai.

 9. Geologul spune:

  Da, vad ca exista un XSLT care sa converteasca GPX la KML aici: http://members.home.nl/cybarber/geomatters/GPX2KML.xslt. Totusi problema ramane ca ce faci pentru Google ramane copyright Google pe cand openstreetmaps e sub licenta creative commons macar.

 10. Si openstreetmaps poate sa treaca la un serviciu comercial daca 2/3 dintre utilizatori sunt de acord (din ce mi-a spus Ciprian).

 11. Sorin spune:

  Eu sunt putin cam ofticat pe autorul articolului pentru ca nu a precizat nimic de OpenStreetMaps – o initiativa ce nu poate fi ignorata si in care ar avea sens sa-ti investesti efort in loc de Google unde rezultatul le apartine lor. Varianta open source e un fel de wikipedia adica poti face cam ce vrei cu baza de date.

 12. Incepand de astazi, Romania a inceput sa fie prezenta pe Google Maps. Am scris cateva detalii si explicatii la mine:
  http://blog.itbox.ro/romania-este-prezenta-pe-google-maps/

 13. Ciprian spune:

  @Mihai: Imi pare rau ca vad acest comentariu atat de tarziu, cred ca este un pic scos din context. OpenStreetMap Foundation poate propune schimbarea licentei sub care pot fi accesate datele OSM, iar utilizatorii pot decide daca contributiile lor vor fi disponibile sub noua licenta sau nu. Daca spun nu, atunci pot cere stergerea datelor de pe serverul OSM in cazul in care licenta este modificata de majoritatea.

  Alte doua lucruri care merita mentionate:
  – OSM Foundation are ca scop principal „eliberarea” datelor geografice deci propunerea unei licente comerciale pentru OSM ar contrazice statutul organizatiei
  – cei care contribuie la OSM o fac tocmai datorita licentei open, crezi ca este posibil ca 2/3 din ei sa prefere o licenta comerciala?

 14. Puscas Iosif spune:

  „Acum cine știe și vrea să se apuce de treabă”, spune Nelu. Treaba laudabila dar problema e ca toti neavenitii se apuca de completat harta cu tot felul de denumiri aiurea. In plus si inexactitati. Si dau un exemplu.
  „Navigand” peste harta Bucurestiului cautam cu disperare str. Polona fara s-o gasesc, desi stiam ca se intersecteaza cu str. Eminescu pe care ma aflam la un moment dat. Confruntand cu alte harti am constatat ca str. Polona era la locul ei dar cu denumirea de… „Calea Floreasca”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *