Chrome şi sincronizarea semnelor de carte


Ştiu, Chrome nu prezintă interes pentru prea mulţi. Pentru mine este navigatorul principal (mai lansez Firefox şi IE doar când doresc să verific un design la care lucrez dacă merge bine) şi de multe luni sunt tot pe beta-ul teoretic cu riscuri. Sunt foarte mulţumit şi, folosind beta-ul, sunt deja foarte obişnuit cu facilităţi care poate doar peste câteva luni vor ajunge în versiunea stabilă (apropo: ştiţi că Chrome a trecut în versiunea beta de numărul 4.0? ca şi cum ar fi mai “bătrân” decât Firefox!). Şi dacă de regulă nu am scris despre noutăţile din Chrome beta, acum aş dori să semnalez câteva lucruri legate de semnele de carte.

 imagine

Un anunţ de astăzi (de azi-noapte de fapt) ne dă de ştire că dacă lansăm Chrome beta cu parametrii –enable-sync vom găsi o nouă opţiune pentru sincronizarea semnelor de carte. Cere un cont GMail, evident, şi apoi se trece la sincronizare: dacă vom trece la un alt calculator vom putea avea acces la semnele de carte apelând la – ne spune Ionuţ – Importare marcaje şi setări, alegând apoi din listă Bara de instrumente Google. Până aici nimic extraordinar. Util, dar nu extraordinar. Partea interesantă este că semnele de carte sunt puse în Google Docs, după cum vedeţi din captura din contul meu. Să recapitulăm: Google Docs conţine documente tip Word, PowerPoint, Excel, apoi şi PDF-uri, şi – poate vă amintiţi de un articol de acum un an – la un moment dat va avea şi fotografii. Acum şi semne de carte. Google Docs devine tot mai universal!!! Adică… HDD-ul online mult aşteptat. Dacă curiozitatea vă face – ca pe Ionuţ – să deschideţi DLL-ul responsabil de sincronizare (syncapi.dll) veţi găsi acolo referinţe la GDrive. Va ieşi acesta mai rapid sau doar deodată cu noul sistem de operare de la Google? Nu ştim… dar cert este că tehnologia testată pentru semnele de carte poate fi generalizată la orice fişiere, care să apară în Google Docs… ce probabil va primi alt nume, precum GDrive.

imagine

În fine, fără să deviem prea mult, să spunem că printr-o coincidenţă (intenţionată?), Xmarks, celebrul serviciu de sincronizare pentru semne de carte, se pregăteşte şi pentru Chrome. Testele se fac cu un număr limitat de persoane (cu invitaţii). Informarea de pe blogul Xmarks nu oferă prea multe detalii. Citez doar: “We’ve been swamped with requests to create a version of Xmarks for the Google Chrome browser. We’re hard at work on that and, thanks to some new APIs from Google, are pleased to report that we have Xmarks synchronization working in the Windows developer channel for Chrome.” Rămâne să vedem evoluţia. Personal, dacă Chrome are un astfel de serviciu încorporat, nu văd de ce aş folosi Xmarks (a, da, dacă la alt loc de muncă folosesc Firefox sau IE şi doresc portabilitate între navigatoare). Dincolo de astea eu mă bucur de un lucru: GDrive, după atâţia ani, pare şi mai aproape.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. no-limit spune:

    Si eu folosesc Chrome-ul si am observat ca la unele site-uri are probleme la randarea corecta a paginilor (mareste in mod nejustificat fonturile), dar in rest ca si viteza mi se pare un browser reusit.

  2. gxg spune:

    Si eu folosesc Chrome in mod regulat, desi nu m-am aventurat la versiunile beta. Si ca rezerva Opera.

  3. Mihai spune:

    Firefox + xmarks 🙂 the best…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *