MS Word 2010: eliminarea fundalului la imagini


Am promis să mai scriu despre MS Office 2010, recent acoperind câteva dintre instrumentele puse la dispoziţie pentru editarea imaginilor. Spuneam atunci că mai există un instrument complet nou: Background Removal. Aşa după cum v-aţi aştepta din nume, instrumentul permite “curăţirea” fundalului unei imagini. Vă invit să vedem instrumentul în acţiune. Am ales o imagine care se pretează la aşa ceva (cu alte cuvinte: nu vă aşteptaţi să facă minuni… instrumentul va merge mai bine atunci când există un contrast suficient între ce doriţi să eliminaţi şi ce să rămână). După ce am inserat imaginea am dat click pe fila Format de sub Picture Tools. Vedem acum butonul Background Removal.

imagine

Dacă dăm click, instrumentul va încerca o estimare automată. Nu perfectă, dar asta e… luaţi ca punct de start pus la dispoziţie cu bună intenţie maximă. Mai jos vedeţi că se sugerează atât o bucată din imagine (cadrul ca de decupare) cât şi zonele de eliminat (sunt colorate cu violet). Am tras cadrul de decupare astfel încât să încapă întreaga imagine, după care a venit provocarea a doua: să cureţe ce vreau… să nu cureţe ce nu vreau. Cum? Avem două instrumente: dacă dăm click pe plusul verde vom putea trage o linie peste o zonă ce este “învineţită” (colorată cu violet, spre eliminare), dar noi ştim că nu face parte din fundal. Din câteva experimente veţi deprinde cum lucrează, când e cazul să trageţi linii lungi, când linii scurte. Şi invers, dacă o zonă de fundal nu a fost identificată (deci făcută cu violet), daţi click pe minusul roşu şi trageţi apoi linii peste zonele de eliminat.

imagine

După un minut-două de tatonări am tras liniile pentru a indica ce să se păstreze, deşi automat se sugera eliminarea (vedeţi liniile cu plus în centru), dar şi liniile pentru a indica ce să se şteargă (vedeţi liniile cu minus în centru). Acum cerul, pe care doream să îl elimin, este marcat cu violet. Gata! Acum instrumentul poate fi închis, căci problema a fost rezolvată.

imagine

Mai jos vedeţi rezultatul final. Am pus imaginea modificată în paralel cu imaginea originală. Rezultatul este destul de bun. Nu? De fapt sunt sigur că cei care vor avea răbdare să se obişnuiască cu instrumentul vor reuşi să obţină rezultate pe care altfel ar fi crezut că doar prietenii lor pricepuţi în ale Photoshop-ului pot face. MS Office 2010 pune la dispoziţie nişte instrumente grafice foarte bune, ceea ce este îmbucurător. Nu mai trebuie să lansezi o altă aplicaţie nici măcar pentru operaţii avansate precum filtre sau decupări.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. tudorel spune:

  Smecher… dar exista Photohop.
  Cum fac si eu rost de Office 2010 trial?
  Vreau si eu sa fiu printre cei care testeaza dar nu am primit nici un raspuns in urma inscrierii mele pe lista oficiala.
  Chiar as vrea sa-l testez.
  PS: ador windows 7 😀 si cred ca si Office 2010 are multe imbunatatiri.

 2. radu.capan spune:

  Solutia 1) asteptare… pana probabil veti fi acceptat. Solutia 2) torrente sau RapidShare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *