Linux Mint: primele impresii


După cum scriam ieri, mi-am instalat Linux Mint. De ce? Pentru că avem şi o rubrică Linux dar unde nu prea se înghesuie colaboratori (nu că la alte rubrici ar fi înghesuială). Pentru că m-a mâncat curiozitatea. Pentru că, deşi folosesc Windows şi nu mă văd prea curând schimbând SO-ul, consider că multora le-ar fi mai mult decât necesar (şi atunci de ce să dai bani pe licenţă Win sau să foloseşti ilegal?). Aşa că iată în continuare primele mele impresii. Am dat numele de utilizator şi parola şi m-am logat pentru prima oară: surpriză, în 1-2 secunde reţeaua wireless a fost identificată şi (după ce am pus cheia) eram conectat la internet!

 imagine

Primul pas pe care l-am făcut apoi a fost să o actualizez pe Gloria (numele de cod pentru Linux Mint 7), ca să fie la zi. A durat câteva minute, dar lacătul maroniu mi-a indicat apoi că sunt OK. M-au preocupat apoi driverele, pentru ca să mă asigur că pot profita la maxim de Linux Mint. Câteva secunde pentru detectarea noutăţilor, instalarea lor şi totul a fost suplimentar-OK.

imagine

Am constatat apoi asemănarea cu Windows-ul din punctul de vedere al aşezării barei de aplicaţii, a ceasului, a meniului Start, numit aici Menu. După cum vedeţi din capturi, implicit avem două coloane: prima cu Locaţii (acces rapid la locaţii uzuale) şi Sistem (din nou, trimiteri la cele mai uzuale operaţii), iar a doua cu Aplicaţii – cele favorite într-o primă fază, iar cu un click pe Toate aplicaţiile putem comuta la o nouă structură pe două coloane, ce prezintă pe categorii aplicaţiile. Dacă ştiţi ce căutaţi, puteţi folosi câmpul de căutare de jos (Filtrează). Deschiderea meniului se poate face din taste cu CTRL+Win, dar se poate schimba.

imagine imagine

Click dreapta pe Menu şi veţi avea un meniu, prima opţiune afişându-vă ceva ca mai jos. Eu am încercat să schimb Ctrl+Win doar cu Win (adică Super_L), ca în Windows: a fost nevoie de rebootare pentru ca să meargă. Puteţi schimba textul (punând Meniu, Start, Portocale sau ce doriţi) dar şi iconiţa afişată (Iconiţa butonului principal) cu o imagine PNG corespunzătoare ca dimensiune.

imagine

Dacă doriţi să schimbaţi lucrurile prin meniu o puteţi face tot cu click dreapta pe Menu şi alegând a doua opţiune. Dar unele schimbări le puteţi face chiar cu meniul deschis: un click dreapta pe un element vă va afişa un submeniu din care veţi putea de exemplu “înfige” o aplicaţie în rândul celor favorite, sau chiar seta să se lanseze deodată cu sistemul de operare. Lucrurile sunt intuitive. (Ca să nu o lungesc: sunt multe lucruri ce se pot face cu meniul… inclusiv reseta şi folosi unul mai tradiţional Ubuntu, dacă nu vă place noua abordare.)

imagine

Un clip ce prezintă pe scurt noul meniu Linux Mint 7:

Bun. În realitate nu am petrecut atâta timp la primul contact ca să văd meniul de start. Am lansat navigatorul şi am intrat pe CNet.ro, evident 🙂 . La un articol cu un clip YouTube am constatat că flash-ul nu merge. Instalarea din Firefox nu a mers, şi după o scurtă căutare pe Google am găsit că pot instala din Terminal rapid flash-ul. Problemă rezolvată.

imagine

Apoi m-a interesat evident partea media. Experienţa mea anterioară cu Ubuntu (acum vreo doi ani) îmi spunea că pentru MP3 şi video vor trebui făcuţi câţiva paşi. În Linux Mint nu a trebuit să fac nimic. Am putut asculta imediat piese MP3, dar şi vedea clipuri. Nu am încercat prea multe filme, dar tot ce aveam pe HDD şi am încercat a mers. Inclusiv cu titrare (deşi cred că aş prefera VLC şi nu player-ul implicit).

imagine

Aş putea spune mai multe, dar probabil am acoperit aspectele care mi s-au părut mai importante la o primă intrare în Linux Mint. Într-un alt articol voi scrie despre instalarea de aplicaţii… inclusiv despre instalarea de aplicaţii Windows (în Linux Mint, evident).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. Kio spune:

  Buna ziua,

  Nu m-am mai tinut la curent de vreo 2 luni de cand mi-am instalat windows7 si nu mi-am mai refacut grubul ca sa pot boota si in ubuntu. Asadar am cateva intrebari:

  1. Mint este instalat in virtual machine sau in dual boot?
  2. Flash-ul inca merge sacadat in full screen?
  3. Din cate imi aduc aminte, Mint este o distributie bazata pe ubuntu, asa ca ar trebui sa beneficieze de toate repo-urile ubuntu. Asa este?

 2. md75 spune:

  Dupa postul de ieri, am descarcat azi imaginea „Main Edition” si am transferat-o cu UNetbootin pe un pendrive de 1 GB, ca sa o pot incerca pe EEE-ul meu fara unitate optica. In varianta LiveCD a mers Youtube/Flash, dar si Java, Moonlight… doar fisierele MIDI nu le-am putut asculta, desi se incarcau in Rhythmbox iar plugin-ul parea incarcat. Multumesc pentru seria de articole despre Linux!

 3. A.Faith spune:

  Ultima dată când am testat eu Mint nu se mişca aşa bine precum ai descris aici. Poate o să-i dau un reboot până la urmă, să vedem dacă mă impresionează cu ceva 🙂 .

 4. radu.capan spune:

  @Kio: 1) Triple-boot, caci la bootare aleg intre Vista, Win 7 si Mint 7. 2) flash-ul imi pare a merge bine (clipuri YouTube si altele mi-au mers perfect, fullscreen). 3) Yep, Mint e bazat pe Ubuntu, deci actualizarile de acolo se reflecta si in Mint.

  @A.Faith: Eu de la Ubuntu 6.10 nu am prea mai intrat pe Linux. La asa distanta sunt incantat de ce vad. Pentru cine a testat mai recent distributii Linux din familia Ubuntu s-ar putea sa nu fie prea mult spatiu de impresionare. Nu stiu.

 5. Ioan Şmid spune:

  Eu sunt un utilizator de Ubuntu în mod curent. Folosesc versiunea 9.04 ediţia în limba română. Şi când zic ediţia în limba română mă refer la faptul că toate aplicaţiile care o însoţesc sunt în limba română.
  Din punctul meu de vedere (cel al unui „end user”) obişnuit pot spune că deja am uitat de Windows cel scump.
  Ce înseamnă pentru mine „end user” obişnuit?
  Cu acest sistem pot edita orice fel de documente scrise tip office word din Windows, folosind Open Office, pot prelucra fotografii folosind Gimp (omologul Photoshop-ului plătit), pot edita clipuri video sau chiar filmuleţe făcute cu videocamera în concediu folosind Cinelerra (omologul profesionalului Pinacle Studio), pot corecta subtitrările la filme, pot viziona filme cu smplayer, pot converti fişiere video sau audio, pot crea animaţii 3D folosind Bender… Oare nu este suficient pentru un „end user” obişnuit?
  Ce pot să mai spun este că Ubuntu vine cu biblioteca sa de programe care pot fi instalate printr-o simplă selectare a lor din lista afişată. Dacă vreţi să dezinstalaţi anumite aplicaţii nu trebuie decât să le debifaţi din listă şi gata aţi scăpat de ele. Sunt foarte multe astfel de programe care sunt deja testate şi introduse în biblioteca de programe a sistemului. Vreţi să copiaţi un CD audio pe calculator? Vă instalaţi CD rip. La fel şi în cazul DVD-urilor. Vreţi să administraţi sau să vă creaţi pagini web? Aveţi NVU pentru HTML şi CSSED pentru CSS sau QUANTA PLUS (omologul comercialului Macromedia Dreamweaver 8 ) care este o suită de programe.
  Dacă este cineva interesat de cum rulează acest sistem de operare, pot reveni cu noi explicaţii.

 6. radu.capan spune:

  Sau exista varianta unui articolas in regim de „guest author”. Ne-am bucura.

 7. Ioan S spune:

  Promit să revin cu un astfel de articol.

 8. A.Faith spune:

  Eu sunt utilizator de Linux de la Mandriva 2007 încoace. 🙂

 9. radu.capan spune:

  Acum folosind… Mandriva 2009 (dacă există aşa ceva)?

 10. Alexul spune:

  Cu toate ca este „bazat” pe Ubuntu 9.10, Mint se misca o leaca mai rapid pe un notebook high end, lucru pe care sincer nu il inteleg.

  Nu imi ramane decat sa fac testul de baterie, care pentru mine e un aspect destul de important.

  ‘sanatati!

 11. DaviD spune:

  Salut. As dori un mic help. As vrea sa stiu daca exista posibilitatea de-a vedea fisierele ascunse ca la WinXP (Show hiden files and folders). Stie cineva unde trebuie sa intru pt a vedea?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *