Ca mai orice distribuţie Linux, şi Mint (amintesc, bazat pe Ubuntu) vine din start cu o serie mare de aplicaţii preinstalate. Că doreşti să navighezi pe web, citeşti poşta, editezi documente, prelucrezi imagini, asculţi muzică, vezi filme, inscripţionezi DVD-uri (şi multe, multe altele) găseşti aplicaţii deja instalate. Şi totuşi… fiecare dintre noi avem gusturi şi nevoi specifice. Vrem şi alte aplicaţii. Calea cea mai uşoară este să apelăm la Administratorul de aplicaţii, chiar din meniul de start. Se va lansa o fereastră ca mai jos: aplicaţiile sunt grupate pe teme – alegem ce ne place şi instalăm; poate fi mai simplu?
Am putut instala VLC în câteva secunde.
Dar evident că acolo nu vom găsi toate aplicaţiile pe care le dorim. Sunt trei soluţii, care se aplică de la caz la caz: 1) unele aplicaţii se întâmplă să fie disponibile şi sub Windows şi sub Linux (ex: FileZilla); 2) altele pot să aibă o replică comparabilă sub Linux (ex: OpenOffice în loc de MS Office); 3) în fine, dacă nu şi nu atunci… încercăm instalarea în Linux a aplicaţiei Windows. Cum? Via Wine. Acesta vine gata instalat. Dacă vrem să fim foarte comozi, vă invit (prin pasul prezentat mai sus) să instalaţi Wine-Doors. Această aplicaţie ne oferă o listă de aplicaţii Windows ce pot fi instalate (cu 90% succes) sub Linux. Lista e destul de lungă, variind de la Photoshop CS2 la Opera, de la World of Warcraft la Total Commander.
Majoritatea instalărilor mi-au mers fără probleme. Mai jos vedeţi de exemplu Notepad.
Cu altele am avut probleme. De exemplu IrfanView. Acolo am apelat la versiunea portabilă, am descărcat-o şi pus-o în Program Files. Cum? Aşa ceva sub Linux? Evident nu există în structura de directoare Linux. Dar Wine oferă aşa ceva în simularea de Windows. Puteţi ajunge acolo scriind de exemplu wine la Filtrează şi alegând Browse C:\ Drive.
Am pus deci acolo fişierele versiunii portabile a programului IrfanView şi apoi lansarea a mers fără probleme: vedeţi mai jos.
În fine, am constatat că pot lansa aplicaţii chiar de acolo de unde le am puse în/sub Windows. Cum prefer variantele portabile, am pe calculator Foxit Reader portabil. Am dat click dreapta pe el şi am ales deschiderea cu Wine Windows Program Loader. Surpriză: programul – repet, de pe unitatea cu aplicaţii Windows, nu din Linux Mint – s-a lansat şi a fost perfect funcţional.
Concluzia? Dacă doriţi să migraţi de la Windows la Linux sunt şanse mari să găsiţi aplicaţiile de care aveţi nevoie fie preinstalate, fie la îndemână pentru instalare, fie necesitând Wine. În unele cazuri, rare, s-ar putea să depindeţi de aplicaţii ce nu au echivalent şi nu merg nicicum sub Linux. Atunci fie rămâneţi pe Windows, fie… rămâneţi pe Windows, dar virtualizat de sub Linux.
PS: Poate am fost prea optimist în prezentare aşa că ţin să subliniez: nu orice aplicaţie Windows poate fi rulată sub Linux. La unele merge cu Wine din prima, la altele merge greu, după lungi săpături şi configurări. Iar unele nu merg deloc.
Cit timp rata pirateriei e la fel in Romania, nu se va vedea nici o diferenta in cresterea numarului de utilizatori in Linux. Cind se vor baga legi mai aspre, se va trece la distributii Linux. Si atunci va fi indragit, si poate mai mult dezvoltat avand mai multi utilizatori. Dar cit timp copii nu se pot dezlipi de jocuri din Windows, mai greu se va trece la distributii Linux.