Ubuntu: introducere, avantaje şi dezavantaje


Încep prin a vă spune că, pentru a înţelege sistemele de operare Linux, trebuie ştiut că una dintre cele mai importante caracteristici Linux este modul în care tratează fişierele. În Li­nux totul este un fişier(aproape totul), programele utilizează porturile seriale, imprimante le şi alte dispozitive în acelaşi mod în care utilizează fişierele de pe discuri. Sistemele de operare Linux au trei mari componente: kernel-ul, shell-ul si sistemul de fisiere. Kernel-ul administrează operaţiile computerului, fiind inima sistemului; shell-ul asi­gură o interfaţă pentru interacţiunea dintre utilizator şi calculator; iar sistemul de fişiere asi­gură un mijloc de organizare şi gestionare a informaţiilor pe discurile hard ale calculatoru­lui. Dacă privim problema din punct de vedere financiar, sistemele Linux sunt gratuite, având codul sursă la dispoziţia dezvoltatorilor de pretutindeni (open source).

imagine În continuare mă voi axa pe prezentarea sistemului de operare Ubuntu. "Ubuntu" este un cuvânt vechi african, însemnând "umanitate către ceilalţi (semenii noştri)". Ubuntu se poate traduce, de asemenea, şi prin "eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi". Ubuntu este un sistem de operare dezvoltat de comunitate, bazat pe Linux, care este perfect pentru laptopuri, staţii de lucru şi servere. Conţine toate aplicaţiile de care aveţi ne­voie – inclusiv un navigator de internet, programe pentru realizarea de prezentări, documen­te şi foi de calcul electronice, mesagerie instantanee, telefonie pe internet, prelucrări foto şi video. Pentru a cunoaşte sistemul, aş recomanda instalarea lui şi rularea de acestuia de pe harddisk.

Pentru paşii care trebuie urmaţi la instalarea sistemului vedeţi această pagină. Aici, pe CNet.ro, găsiţi un tutorial mai vechi despre instalarea versiunii 6.10. Dacă preferaţi, atunci vizionaţi un videotutorial de instalare a sistemu­lui (are şi subtitrare în română) pe situl Ubuntu.com: partea I şi partea II. Eu, spre exemplu, l-am instalat pe laptop, unde am un hardisk de 200 G pe care l-am împărţit în 2: jumătate am pentru Windows 7 şi jumătate pentru Ubuntu. Trebuie precizat că la partiţionare pentru Linux, trebuie creată şi o partiţie Swap, care trebuie să fie de mărimea memoriei RAM. Swap-ul are rolul asemănător memoriei RAM. Atunci când memoria RAM este ocupată, sistemul apelează la Swap, folosind-o asemenea RAM-ului. Modul cum se procedează pentru instalarea aplicaţiilor în Ubuntu vedeţi într-un video tutorial tot de pe Ubuntu.com, tot cu subtitrarea în limba română.

De asemenea, eu sunt de părere că trebuie folosite aplicaţiile specifice sistemului şi care sunt omoloage celor din Windows. Pe situl LinuxAlt.com veţi găsi o listă mare de programe care sunt o alternativă la cele Windows. Dacă totuşi sunteţi într-atât de familiarizaţi cu anumite programe din Windows, atunci puteţi apela la emulatoare (progra­me care permit rularea de aplicaţii Windows sub Ubuntu). Cel mai cunoscut este WINE. To­tuşi în aceste condiţii puteţi întâmpina probleme în rularea unei aplicaţii şi atunci să trageţi concluzia pripită că Ubuntu nu este bun pentru dumneavoastră. Sfatul meu este să încercaţi să vă familiarizaţi cu aplicaţiile Ubuntu. Astfel veţi vedea că în timp va deveni foarte priete­nos cu dumneavoastră. Dacă în această perioadă întâmpinaţi probleme, puteţi apela la ajuto­rul comunităţii Ubuntu.ro, la forumul de pe acel sit.

imagine

Să zicem că v-aţi instalat acasă Ubuntu şi v-aţi obişnuit să lucraţi în acest sistem de operare, dar la birou nu aveţi posibilitatea de a-l instala. Ubuntu vine în ajutorul vos­tru cu o soluţie inovatoare: aveţi posibilitatea de a vă crea un stick bootabil cu acest sistem, iar pentru aceasta trebuie să urmaţi doar paşii indicaţi. A se vedea imaginea captura de mai sus. Astfel, la birou, ceea ce aveţi de făcut este de a verifica din BIOS dacă prima opţiune de boot este stick-ul. Ce avantaj aveţi creându-vă un astfel de stick? Să vă dau un exemplu: aţi creat o prezentare, sau pur şi simplu un document scris cu multe imagini fo­losind suita de programe de editare OpenOffice cu care vine sistemul Ubuntu, iar la birou folosiţi Microsoft Office. Ceea ce trebuie să ştiţi este că cele două editoare sunt compatibile în mare măsură între ele, iar documentele create cu unul sunt vizualizabile cu celălalt, dar aranjarea în pagină poate fi dată peste cap şi să trebuiască să munciţi din nou. În acest caz vă salvaţi documentul pe stick, iar la birou, după ce aţi bootat de stick, vă deschideţi documentul fără nicio modificare. Alt exemplu prin care să evidenţiez utilitatea stick-ului bootabil ar fi, să zicem, crearea unei imagini 3D cu ajutorul aplicaţiei Blender. Sigur la birou nu aveţi instalată aplicaţia similară din Windows 3D Studio Max. Şi iată că aţi scos din joben soluţia magică şi v-aţi uimit colegii.

Stick-ul bootabil vă permite să vă personalizaţi sistemul şi să îl avea tot timpul cu dumneavoastră în forma în care vi l-aţi configurat. De asemenea în cazul în care doriţi să creaţi clipuri video proprii, aveţi la dispoziţie aplicaţia Cinelerra (vezi captura următoare) care, vă permite să folosiţi tranziţii video personalizate, create cu ajutorul aplicaţiei grafice GIMP. Mai multe despre Cinelerra găsiţi aici.

imagine

Un alt mare avantaj al sistemului Ubuntu (şi al Linuxului în general) este lipsa viruşi­lor. Să nu credeţi că nu există, dar sunt foarte foarte rari. Acum, fie vorba între noi: cine stă să scrie viruşi pentru un sistem de operare care este instalat poate numai pe câteva sute de mii de calculatoare? În situaţia dată dumneavoastră sunteţi cei avatajaţi: nu sunteţi stresaţi din acest punct de vedere. Puteţi naviga oriunde pe net. În Windows, oricât de performant ar fi antivirusul, tot există pericolul virusării. Ori, prin devirusare aveţi toate şansele ca Windows-ul să fie afectat iremediabil şi să fie necesară o reinstalare a acestuia.

Dar să nu vorbim numai de avantajele de care puteţi beneficia folosind sistemul de operare Ubuntu. O oarecare decepţie pot avea "gamerii". Pentru aceştia nu putem spune că avem jocuri similare celor din Windows, iar în cazul în care se foloseşte un emulator pentru a rula un joc, creat pe platforma Windows, s-ar putea să nu ruleze. De asemenea sunt ceva probleme la cei care folosesc Yahoo Messenger, întrucât nu există variantă pentru linux ca în cazul aplicaţiei Skype. Ubuntu vine cu o aplicaţie numită Pidgin – aplicaţie ce suportă mai multe protocoale. Nu funcţionează camera web între Yahoo Messenger şi Pidgin. De asemenea sunt ceva probleme şi în cazul transferului de fişiere. În cazul în care se foloseşte Skype, nu avem niciun fel de probleme nici la sunet, nici la transfer de fişiere şi nici la webcam.

Cam acestea ar fi în mare avantajele şi dezavantajele rulării sistemului de operare Ubuntu. Dacă v-aţi hotărât să migraţi înspre Ubuntu, îl puteţi descărca de pe Ubuntu.ro, unde găsiţi de altfel răspunsul la toate problemele sau nelămuririle pe care le aveţi. Eu vă doresc încă de pe acum succes!

Ioan Şmid

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (20 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. Andrei spune:

  Salut, as vrea sa stiu ce OS imi recomanzi Mint sau Ubuntu?

 2. Oki spune:

  Tutorialul de instalare Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope in limba Romana il gasiti (click) aici. De asemeni, mai multa documentatie in limba Romana gasiti in aceasta pagina: (click) aici.

  @Andrei
  Mai intai, despre Ubuntu trebuie sa stii asa: Ubuntu ruleaza cu Gnome ca si desktop, Kubuntu ruleaza cu KDE, iar Xubuntu ruleaza cu Xfce. Daca vrei un OS care sa arate super bine (cu consumul de resurse aferent) atunci iti pui Kubuntu. Daca vrei un sistem care sa mearga si pe un PIII cu 256 de RAM atunci iti pui Xubuntu cu sistem de fisiere XFS. Daca vrei un compromis intre astea doua, folosesti Ubuntu. Asta spus foarte pe scurt pentru exista desigur diferente in ceea ce priveste software-ul preinstalat corespunzator fiecarui desktop.

  In ceea ce priveste LinuxMint, l-am incercat in varianta neoficiala cu KDE si arata absolut superb. Diferentele fata de Ubuntu, cel putin la suprafata, tin de ceva soft in plus gata instalat si niste unelte de configurare modificate. Daca esti la inceput de tot, iti recomand LinuxMint pentru ca vine cu cateva chestii in plus care iti pot fi de ajutor. Daca insa ai timp si curiozitate, iti recomand sa incerci singur intr-o masina virtuala fiecare distributie in parte.

 3. DonJose spune:

  Sunt incintat de sistemul Ubuntu. Ce bine seamana modalitatea lui Windows Seven de a incorpora driverele asemeni open source si de a costa mult mai ieftin pe 22 octombrie 🙂 ! Unii spun ca Ubuntu e calul troian a lui Microsoft prin pozitia dubios de toleranta care o aborda baietii lui Gates fata de sistem 😉 . In Brazilia dupa s-a ales OS sa fie o alternativa viabila in toate institutiile a dat de gindit la multi chiar si celor super incintati de Ubuntu 🙂 . In fine, nu se poate multumi toata lumea.

 4. m1ha1 spune:

  Am incercat si eu Ubuntu si am ramas placut surprins.

 5. Andrei spune:

  Hello,

  Multumesc pentru raspunsul dat. Cred ca am inteles acum foarte bine despre ce este vorba cu linux si diferentele dintre versiuni. Am instalat si eu linux mint si am ramas placut impresionat despre functionalitatea lui dar… totusi sunt cam lenes sa invat linux acum. Dar cred ca o sa mai astept pana o sa mi permit un MAC 🙂 .

 6. fyo spune:

  Pentru cei mai incepatori, recomand folosirea in paralel a Ubuntu si Windows. Nici nu trebuie sa folosesti doar exclusiv unul sau altul, le poti avea pe amandoua pe acelasi HDD, cand nu-ti merg anumite programe pe Ubuntu care merg pe Windows. Am intalnit multe persoane care excludeau din start Linux-ul in general avand falsa conceptie ca Linux-ul este doar „ecran negru cu scris alb” dar savuram extraordinar momentul cand le deschideam YouTube-ul si le aratam ce poate un desktop Linux cu Compiz pe el, vazandu-le surprinderea pe care o aveau pe fatza. Un prieten chiar mi-a zis dupa faza asta ca acest Ubuntu cu Compiz activat pe el da clasa si la efectele Windows si la cele Mac la un loc si ca n-a mai vazut asa efecte desktop in viata lui. Deci, daca vreti sa va motiveze ceva, cautati pe http://www.youtube.com „compiz” sa vedeti ce poaet un Linux in materie de efecte.

 7. alex spune:

  Folosesc Ubuntu de 1 an, dupa multi ani de Windows… Cred ca este cel mai bun tratament pe care l-am putut oferi calculatorului meu vreodata… As fi in stare sa si platesc pentru acest OS, desi e gratis.

 8. robert spune:

  Cel mai tare sistem.

 9. Marian spune:

  Salutare tuturor ! Recomand un sistem UBUNTU adaptat / tunat pentru Romania, are plusuri comparat cu originalul si parca functioneza mai uns ! Se numeste KIWI Linux – sugerez versiunile 9.04 si 10.08. au aparut si versiuni mai recente insa le prefer pe acestea care sunt cu desktop-ul Gnome, adica meniul este in partea superioara, precum la navigatoarele de internet. Se poate gasi si versiunea cu desktop KDE , adica cu meniul in partea stanga jos, precun in Windoz. Se poate incerca si UBUNTU Remix si mai usor de folosit, cu desktop-ul realizat cu pictograme / icoane. Merita !

 10. sanda spune:

  Am instalat Ubuntu peste Windows si acum nu mai pot intra in Windows… Stii ce as putea face sa recapat Windowsul si sa merg in paralel cu ambele sisteme de operare?

 11. ionitaionut7 spune:

  Salutare. Am instalat si eu de ceva vreme si folosesc Ubuntu Desktop 13.04 si pot sa va spun ca am ramas foarte placut surprins de el. Asta dupa ce am folosit foarte multi ani Windows. Ubuntu este absolut gratuit, are o interfata foarte placuta si prietenoasa, e’ foarte atent la resursele sistemului (ruleaza exceptional si pe un sistem mai vechi), in centrul de software Ubuntu gasiti zeci de mii de programe gratuite si multe altele. Recomand Ubuntu!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *