Login şi autologin în Ubuntu


Trebuie să recunosc că am rămas plăcut surprins văzând fereastra cu care te întâmpină Linux Mint la lansare. Am vrut să văd ce se poate obţine mai mult de la această fereastră de autentificare. În meniul Administrare găsim o opţiune intitulată tocmai Fereastră de autentificare. De acolo putem realiza câteva lucruri interesante. Precizare: ceea ce voi descrie este valabil generic pentru Ubuntu (Linux Mint fiind bazat pe Ubuntu), cu diferenţe la imaginile folosite.

Am vrut să văd dacă pot elimina pasul autentificării, dat fiind că nu am Linuxul pe un calculator public, deci nu ar fi o problemă de securitate. Vedeţi în captura de mai jos, partea dreaptă: cu un click şi se va intra în (distribuţia) Ubuntu automat. Dacă aveţi mai multe conturi atunci poate veţi opta pentru a doua variantă, adică pentru autentificarea cronometrată: în acest caz se aşteaptă n secunde înainte de autentificarea automată, timp suficient dacă e vorba de un alt utilizator să îşi introducă el datele.

Nu am rămas pe autentificare automată (cei interesaţi de subiect mai găsesc detalii în articolul Enable auto login in Ubuntu) pentru că oricum imediat ce intra în Linux cerea parola pentru nucleul ce include reţeaua (wireless), dar şi pentru că am dorit să testez alte ferestre de autentificare. Din păcate nu le-am putut face capturi (când apar nu sunt încă în Linux) aşa că am folosit capturi publice. Mai jos în stânga este cea implicită din Linux Mint, iar în dreapta este una pe care am instalat-o. Îi spune Crisp Clear Morning. Cum se găsesc teme pentru fereastra de autentificare? Cu Google, desigur. Trebuie însă să ştii ce să cauţi. Încercaţi „GDM Themes”. Aşa am găsit de exemplu articolul 20 GDM Themes For Ubuntu You Probably Haven’t Seen Before.

Instalarea este simplă. Salvaţi arhiva cu tema (nu despachetaţi! salvaţi arhiva) şi apoi instalaţi-o din tabul 2 (vezi captura a doua din acest articol), Local, butonul Adaugă. Frunzăriţi calculatorul până la locul unde aţi pus arhiva şi apăsaţi Instalează. Ca să testaţi, daţi nu Părăseşte ci Deconectare (un fel de User logoff din Windows). Şi tot aşa până găsiţi o temă care să vă placă. (Sau poate veţi încerca să vă creaţi una. Despachetaţi o arhivă şi vedeţi cum se creează o temă GDM).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. yo9fah spune:

    Am luat toata categoria Linux, la rand… In afara de Ubuntu mai stiti si alte distributii?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *