Realizarea de capturi de ecran în Ubuntu


De fapt scriu acest articol din Linux Mint, dar care e bazat pe Ubuntu, aşa că lucrurile sunt valabile pentru toată familia Ubuntu (şi poate şi pentru alte distribuţii Linux?). Ca să poţi scrie despre Ubuntu trebuie însă în primul rând să poţi face capturi. Cum? Oricine a lansat vreodată Ubuntu şi a apăsat tasta PrintScreen, a văzut că sistemul de operare are implicit un instrument pentru capturi. Acesta îl puteţi găsi şi din meniu, doar că nu la Grafică, aşa cum poate ne-am aştepta, ci la Accesorii.

El se declanşează, spuneam, automat când apăsăm PrintScreen, dar uneori avem nevoie să se declanşeze după un anumit număr de secunde. Încercaţi să capturaţi meniul (gen Start, în Windows) şi veţi vedea că nu puteţi. Dacă e deschis, PrintScreen nu va face nimic. Soluţia va fi să lansaţi programul Salvează o captură de ecran şi să setaţi să se declanşeze peste câteva secunde (captura de mai jos, stânga). Automat în Ubuntu mai avem un sistem pentru screenshot-uri: clasicul şi complexul GIMP. Pentru aceasta va trebui să mergeţi din meniu pe calea: Fişier -> Creează -> Screenshot. Se va afişa ceva precum în captura de mai jos, dreapta. După cum vedeţi, opţiunile sunt în principiu cam aceleaşi: capturarea întregului ecran, a unei ferestre active, a unei regiuni specificate cu mouse-ul, imediat sau după un anumit număr de secunde.

În fine, puteţi apela şi la alte programe, ce nu vin preinstalate. Un exemplu este KSnapshot, pe care îl puteţi instala via Administratorul de aplicaţii. Acest program vine în plus cu un buton, Open With, pentru a trimite rapid captura într-un editor grafic. În rest opţiunile obişnuite. La Capture mode avem Full Screen, Windows Under Cursor, Region, Section of Windows şi Current Screen. Evident, există opţiunea pentru întârzierea capturii.

Folosiţi alte programe de capturi în Linux? Poate unele ce permit adnotarea imaginii? Dacă da, vă rog semnalaţi-le prin comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. petrescs spune:

    Shutter este un utilitar de acest gen foarte bine dotat (are inclusiv plugin-uri de aplicare de efecte pe imaginea capturata, sau editor de imagine fara a apela la vreun program extern samd). Merita probabil chiar un review dedicat. Se gaseste la http://shutter-project.org/ si este opensource.

  2. vasiauvi spune:

    Shutter e un program excelent dar si Lookit Screenshot Uploader e interesant…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *