Noutăţi Google: contacte şi traduceri de documente


Cum în ultimele săptămâni mi s-a întâmplat mai des să fiu plecat, cu calculatorul, dar fără conexiune la internet, am ajuns foarte recunoscător facilităţii – via Google Gears – de a avea salvate offline câteva (mii) de mesaje din GMail. Înainte să mă despart de net activam serviciul, după câteva minute ultimele săptămâni de corespondenţă (plus cele “stelate”) fiind salvate offline. Iar ieri, când UPC m-a lăsat fără net vreo 8 ore, am fost din nou recunoscător că lăsasem activ offline-ul la GMail. Dar aceasta a fost doar introducerea. În fapt aş dori să semnalez două mici noutăţi: mai întâi la GMail To-ul a devenit clickabil, lansând o boxă pentru selectarea contactelor. Până acum aveam autocompletarea, dar noutatea este bine venită, mai ales când trimiţi la un grup mai mare de persoane şi trebuie să fii mai atent la selecţie.

imagine

A doua noutate ne lasă în principiu destul de rece, dată fiind calitatea încă (sau mereu?) slabă a traducătorului automat. Dar pe de altă parte e un nou semn al tot mai puternicei integrări între serviciile Google. Deja m-am obişnuit pe Picasa să văd toate comentariile traduse automat. Iată că acum traducătorul vine în Google Docs. În meniul Tools găsim Translate document (1), ce ne oferă o listă de 42 de limbi (2), printre care şi româna. Am ales finlandeza şi, în câteva secunde, am avut documentul tradus – dar cine ştie cât de bine – în această limbă (3). Am încercat traducerea în engleză, dar sună comic. Am încercat şi invers, ceva din engleză în română, şi sună şi mai comic. Mă rog… ştim nivelul traducerii. Dar dacă cumva lucraţi cu alte perechi de limbi (gen engleză-franceză, italiană-germană) s-ar putea să fiţi mai norocoşi şi să apreciaţi noutatea.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Radu spune:

    Pe de altă parte, dacă nu cumva Google şi-a schimbat politica, tot ceea ce traduci folosindu-te de instrumentele oferite de Google devine automat proprietatea Google şi parte a bazei sale de date. Aşa că atenţie celor care mai produc texte personale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *