SiteShoter: capturi de situri


În aprilie am scris despre Web Screen Capture şi aminteam doar în treacăt SiteShoter. Astăzi îmi propun să mă opresc în mod special asupra acestui din urmă program, dat fiind că este foarte interesant. El permite realizarea de capturi de situri în mod automat. Poţi fie să îi indici exact o adresă, fie să îi dai un fişier cu mai multe adrese web. Pentru numele de fişier cu care se vor salva capturile: dacă e o singură captură dai un nume şi gata; dacă e o serie de capturi (de adrese) atunci numele se pot construi cu diverşi indicatori speciali (ex: %name% va face din www.cevasit.ro doar cevasit).

imagine

După cum vedeţi în captură, se pot indica apoi tot felul de parametri: dimensiunea navigatorului care (în mod simulat) încarcă pagina pentru captură. Decupare. Dezactivarea bării de defilare, a componentelor JScript şi Flash. Calitatea la salvare. Scalare. Ba chiar se poate configura ca programul să facă în mod repetat capturi. De exemplu puteţi seta să facă tot la 10 minute capturi la Digg.com şi apoi să le combinaţi într-un filmuleţ: veţi vedea “viaţa” sitului, cât de dinamic este. Iată trei capturi făcute automat cu acest program.

imagine imagine imagine

Întrebarea firească: şi la ce foloseşte? Cu siguranţă publicul “adrisant” nu e mare. Dar webmasterii care de exemplu au pagini cu directoare de situri şi nu vor să se bazeze pe servicii externe pentru capturi ci să aibă propriile capturi, vor fi încântaţi de un astfel de instrument. Fascinant şi extraordinar este că programul lucrează şi în sistemul de lansare prin comenzi linie (command-line), ceea ce deschide calea spre programarea capturilor: cu puţin PHP, o tabelă sau o listă de linkuri poate fi parcursă şi generate automat capturile (apoi chiar încărcate online… dar această automatizare nu ţine de program). Un exemplu de comandă (detalii muuulte, inclusiv sintaxe, pe pagina programului):

SiteShoter.exe /URL http://www.cnet.ro /Filename "c:\temp\captura.png" /DisableScrollBars 1 /BrowserWidth 800 /BrowserHeight 2000 /ImageSizePerCent 50


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Radu spune:

  Interesant program.
  Dar, avînd în vedere calitatea site-ului şi a materialelor prezente pe el, e păcat că uneori nu puneţi mai mult accent pe forma textelor. În cazul de faţă, „parametru”, care la plural are un singur „i”, cel de-al doilea adăugîndu-i-se în cazul articulării. Ceea ce nu e cazul. Şi este păcat şi de limba română.

 2. radu.capan spune:

  Mulţumesc de corecţie. Operată în text. Cred că oricum limba română o duce mai bine aici decât pe alte bloguri. Că o poate duce şi mai bine… nu neg. Regret greşelile pe care le fac.
  PS: am corectat litera lipsă în comentariul Dvs.

 3. Radu spune:

  Evident, sînt de acord cu dumneavoastră în privinţa limbii române. Iar oameni sîntem cu toţii, implicit supuşi greşelilor. De fapt, dacă nu aţi avea dreptate în comentariul anterior, nici nu v-aş fi semnalat din cînd în cînd micile greşeli de gen. Nu m-aş fi complicat, ba chiar nici nu cred că aş fi frecventat site-ul prea mult, în ciuda faptului că îmi place cu adevărat ceea ce faceţi.

 4. radu.capan spune:

  Mulţumesc mult.

 5. jürgen.toth spune:

  Nu un program ci un serviciu online la care mai apelez din când în când pentru realizarea de capturi de site-uri este seekXL Snapr.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *