Opera 10 zice că e tuuurbo


Opera există pe piaţă de ceva ani (ani mulţi chiar, vedeţi aici istoria) dar nu a reuşit niciodată să muşte un procent prea mare din felia navigatoarelor pe web. Cu toate acestea are o piaţă de fani solidă şi cred că noua versiune, 10, tocmai lansată, va mai aduce câţiva utilizatori. Opera 10 se mişcă mult mai repede (spun ei, spun şi surse independente) şi arată parcă mai bine ca niciodată. Viteză de lansare încântătoare şi o serie de instrumente deja încorporate (care fie lipsesc în Chrome, fie cer suplimente în Firefox). Una peste alta, dacă nu aţi mai testat până acum Opera încercaţi versiunea 10… cu Turbo.

imagine

Legat modul Turbo vă invit să mergeţi aici pentru detalii. Acest mod trebuie activat manual, dar practic efectele se simt în special la cei cu conexiuni slabe, gen modem (există un mecanism de detecţie, şi la o conexiune slabă modul Turbo se autoactivează). Cei cu conexiuni sănătoase nu (prea) au ce să simtă în plus la viteză. După cum spuneam, aspectul navigatorului a fost îmbunătăţit considerabil (sper că nu exagerez… nefolosindu-l prea des poate unele lucruri erau şi în versiunea 9). Îmi place modul în care poate fi configurată pagina cu Speed Dial, de la numărul de situri până la imaginea de fundal (ca un tapet pentru… navigator).

imagine

În captura de mai jos în stânga observaţi fereastra de configurare pentru Speed Dial. În dreapta aveţi elementele ce ţin de interfaţă. E simpatic butonul cu Password Manager (face autocompletarea datelor memorate dând şi enter – cum ar veni – pentru aplicarea lor). Modul de afişare la Ctrl-Tab, când te plimbi printre taburi, este iarăşi foarte estetic. Butoanele extra înainte – înapoi sunt o completare interesantă (cer ceva timp de obişnuinţă). Şi dacă vă întrebaţi ce sunt cu cele trei puncte pe bara de sub taburi… trageţi cu mouse-ul. Multe lucruri mici, dar care parcă sporesc eleganţa şi simplitatea în folosire.

 imagine

Iată clipul oficial de prezentare a versiunii 10.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. andrei spune:

  Eu apreciez Opera 10 pentru că are în sfârșit un client de mail relativ complet (cu scriere de mesaje html și corector extrem de decent în română).

  Deși nu o practică nici o altă companie, integrarea mailului în browser aduce multe beneficii. Pot să forwardez o pagină, o notiță pe care am copiat-o de pe web sau un feed fără nici un efort. Odată ce ești obișnuit cu aceste facilități devine greu să îți imaginezi că ai trăit vreodată fără ele :).

  Opera Turbo este interesantă, dar nu știu cât de utilă. Scriu acest mesaj conectat printr-un modem mobil, cu Opera Turbo pe „automatic” și funcția Turbo nu simte nevoia să se activeze…. Se pare totuși că ar fi un mare succes în Australia și Noua Zeelandă. 🙂

  Dacă vreți să împingeți browserul la limită încercați Opera 10.10 Unite (de aici). Unite permite să arăți poze, încarci/descarci fișiere, oferi filme spre rulare (streaming video) direct de pe calculatorul personal. Nu există încă un director sau un motor de căutare specializat pentru așa ceva, din nefericire. Dar puteți vedea ce au pus alți utilizatori pe public din catalogu de servicii (aici).

  Doar cel ce pune pe public conținut trebuie să aibă Opera Unite – ca „beneficiar” puteți folosi orice browser. Ba chiar, ironic, streaming video cu Windows media player se vede cel mai bine în IE.

 2. Stefan spune:

  Chiar acum citesc articolul de pe Opera 11.01. 🙂 Il folosesc de multa vreme. Imi place ca are integrat mailul, mouse gestures si mai nou, cu versiunea asta si extensii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *