Midomi.com: tu fredonează, eu recunosc melodia


Radu scria în noiembrie 2008 un articol despre ce să facem atunci când dintr-o melodie ne mai amintim doar câteva versuri, dar nu şi titlul sau cântăreţul, şi am dori să le aflăm: să apelăm la motorul de căutare Lyrster, specializat pentru versuri. Mai apoi, în martie 2009, scria despre Tunatic, un program care identifica o melodie ascultând-o – doar o înregistrare originală, nu o melodie fredonată de noi. Iată însă că avem şanse mari să identificăm o piesă de la care ne amintim doar să fredonăm ceva din refren, poate vreo câteva cuvinte şi restul hmm… hmm… sau la la la…

imagine

Da, Midomi.com ne permite să înregistrăm, cu camera web, cu microfonul încorporat sau pur şi simplu cu un microfon ataşat la computer, o mică bucăţică (recomandat minim 10 secunde, pentru şanse mai mari de reuşită) din melodia pe care dorim să o recunoască. Reuşita găsirii melodiei depinde de urechea noastră muzicală şi de cât de bine redăm bucata muzicală, dar şi de cât de cunoscută este piesa respectivă, şi dacă au mai fost alţi utilizatori care să o caute. De pe prima pagină a sitului, daţi click pe butonul "Click and sing or hum". Vă va cere permisiunea să acceseze camera web sau microfonul – puteţi stabili o regulă, pentru ca să nu vă întrebe de fiecare dată când înregistraţi. În momentul în care va apărea un contor care vă arată cât aţi înregistrat, începeţi să cântaţi, şi, după cum sugerează "Click to stop", când daţi din nou click pe buton se încheie înregistrarea, şi începe căutarea.

imagine

Eu am încercat cu mai multe melodii şi cu vocea mea "de aur", şi a identificat: "Your love is king" de la Sade, deşi am cântat doar cinci secunde; "Chasing pavements" cântată de Adele, deşi am interpretat-o doar cu "la la la". Recunoaşte şi muzică de operă precum "La donna e mobile", şi chiar şi "Dragostea din tei" a celor de la O-Zone (probabil cea mai internaţională piesă cântată în română). Odată identificată melodia, putem asculta atât un fragment din piesa interpretată original (şi astfel ne asigurăm dacă potrivirea este corectă), cât şi bucăţile care se potrivesc din interpretările altor utilizatori care au înregistrat pe sit poate piesa întreaga, în interpretarea lor cu totul personală. Cântaţi "Vrei să pleci dar nu mă, nu mă iei / Nu mă, nu mă iei, nu mă, nu mă, nu mă iei / Chipul tău şi dragostea din tei / Mi-amintesc de ochii tăi", şi vă puteţi apoi distra să auziţi cum o interpretează străinii, ce înţeleg ei din versurile în limba română 🙂 . Puteţi da căutare şi scriind artistul, cântecul sau albumul dorit, şi puteţi asculta din nou fragmente dintr-o melodie anume, sau din fiecare dintre melodiile de pe un anumit album al cântăreţului respectiv. Eu rămân impresionată de puterea recunoaşterii dintr-un simplu… la-la-la.

PS: Midomi.com are şi o aplicaţie specială pentru utilizatorii de iPhone, cu link spre descărcare de pe prima pagină a sitului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. kye spune:

    Hahaha… Varianta pentru iPhone se numeste Shazam…

  2. radu.capan spune:

    Varianta de la Midomi pentru iPhone se numeste Midomi Ultra. Pentru detalii (inclusiv clipuri YouTube de prezentare) click aici.

  3. A.Faith spune:

    L-am văzut în acţiune pe un iPhone şi am rămas foarte impresionat! Nu mă aşteptam să funcţioneze aşa bine…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *