Generator (inteligent) de fişe de matematică


Matematica nu a fost străină de CNet.ro de-a lungul timpului. Am văzut jocuri matematice şi situri de matematică. V-am spus cum v-aţi putea programa, via JavaScript, un generator de probleme de matematică. Sau puteţi apela la programe specializate ce fac aşa ceva. Despre un proiect similar am aflat astăzi: Math Worksheet Generator produs de Microsoft Education Labs. Pe scurt este vorba de un generator uimitor/extraordinar/teribil (na că m-am pricopsit şi eu de exces de epitete – dar merită) de fişe de matematică. Copiii îl vor urî (probabil), părinţii îl vor iubi. O imprimantă să ai şi poţi genera rapid probleme (exerciţii de fapt), fie că ai copil în clasa I sau în liceu!

imagine

Probabil vă întrebaţi: cum îi spun ce tip probleme să folosească pentru fişa generată? E băiat deştept, nu vă faceţi probleme:

 • scrieţi de exemplu 3+4 şi se vor genera exerciţii cu numere de o singură cifră, a căror adunare nu trece de zece
 • scrieţi de exemplu 3+9 şi va înţelege că poate compune exerciţii cu trecere peste ordin
 • scrieţi de exemplu min{13,29,22,4,11} şi va înţelege să geneze şiruri de cinci numere, de maxim două cifre, din care copilul să afle minimul
 • scrieţi de exemplu 2x+3=11 şi se vor genera ecuaţii cu o necunoscută număr întreg
 • scrieţi de exemplu solve({2x+3y=13,3x+2y=12},{x,y}) şi se vor genera ecuaţii cu două necunoscute
 • scrieţi de exemplu gcf(10,25) şi se vor genera şiruri la care trebuie calculat cel mai mare factor comun (lcm pentru cel mai mic numitor comun)

În Help-ul aplicaţiei găsiţi informaţii despre cum se scriu problemele. Eu copiez doar genul de probleme (şi las în engleză): Addition; Subtraction; Multiplication; Division; Fractions; Decimals; Factoring; Linear equations; Quadratic equations. Versiunile următoare vor fi deschise şi spre trigonometrie! După ce aţi scris tipul de problemă trebuie doar să alegeţi câte probleme (maxim 100) şi să apăsaţi butonul Create. Dacă aveţi MS Word instalat, fişa se va deschide în Word. Dacă nu, generarea se va face în format HTML, deschizându-se cu navigatorul implicit. Fişa se deschide cu loc pentru numele copilului (evident puteţi scrie Nume în loc de Name) şi pe o altă pagină sunt rezultatele (a nu se da copiilor 😉 ).

imagine

PS: Nu spuneţi de unde aţi aflat de program 🙂 . Altfel vom fi urâţi de prea mulţi… leneşi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Dan spune:

  Buna ziua.Programul pare interesant insa atunci cand se face generarea paginii in Word 2002 apare scris doar primul exercitiu si ulterior este semnalata o eroare.Programul ruleaza corect doar pe Word 2007?
  Recomand programul: WorkSheetMaker.

 2. radu.capan spune:

  Eu am testat cu MS Office 2007 doar. Poate altii…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *