Photology: catalogare inteligentă de imagini


“Copleşiţi de prea multe fotografii? Nu aveţi timp pentru etichetarea şi organizarea lor?” Aşa citim pe prima pagină a programului Photology, comercial o vreme, devenit gratuit la sfârşitul anului trecut. În mod cert, acest program nu se adresează oricui, ci acelora care au tone de fotografii şi doresc să le reutilizeze rapid în diverse scopuri. Aş vedea printre utilizatori fotografii (cât de cât) profesionişti sau cei care lucrează la publicaţii. Premisa este simplă: ai enorm de multe fotografii şi îţi trebuie una anume: să fie în picioare (portrait), nu culcată (landscape), să fie cu cer, seara, cu cât mai mult roşu.

imagine

Dacă ai taguri/etichete bine, foarte bine definite, ar putea merge rapid căutarea. Dar fără? De ce nu un program care să caute cu inteligenţă imaginile? Photology face aceasta: în baza EXIF-ului ia ora din zi (nu e bine setat aparatul foto ca oră? evident filtrul e dus pe apa sâmbetei); tot din EXIF află şi data (dacă vreţi să căutaţi o poză din mai 2009), dar şi informaţii tehnice precum orientarea (portrait/landscape), dacă a fost făcută cu blitz sau nu (cu blitz presupune că e fotografie de interior), ş.a. Mai jos vedeţi câteva filtre: ele pot fi combinate pentru o căutare precum cea ipotetică de mai sus.

imagine

imagine

imagine

După cum spuneam, programul a devenit freeware în noiembrie trecut. Foloseşte .NET framework, care probabil e deja instalat la Dvs. Dacă lucrurile par cam abstracte, puteţi “testa” online programul: pe prima pagină veţi vedea un buton Web Demo. Nu uitaţi: filtrele se strâng cu fiecare click şi trebuie să le ştergeţi manual dând click pe ele în dreapta. Altfel vă veţi mira la teste că nu merge, când de fapt vi s-a strâns un filtru ciudat gen feţe+verde+cer (ar merge dacă am fi marţieni).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Daca tot suntem la capitolul FOTO si programe comerciale devenite free, iata inca un program (click aici) ce merita atentie, cel putin asa dupa cum imi da mie socoteala… Cred ca ar merita sa zaboviti asupra lui intr-o prezentare asa cum bine stiti sa faceti, maestre Capan. Spun asta deoarece este un program cu multe facilitati (ma refer la varianta devenita free, in contextul in care mai exista o varianta free de multa vreme, respectiv PhotoPos Lite) si, din ceea ce stiu eu, nu-mi amintesc sa-l fi vazut pe CNet.ro. Daca ma insel, scuze!
    TOATE CELE BUNE FANILOR si BRAVILOR TRUDITORI DE LA CNet 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *