Scurtături: j.mp şi sp2.ro


Nu am vorbit noi aici prea des despre servicii de scurtare a url-urilor dar ele sunt fără îndoială nu doar la modă ci şi practice. Mai ales prin intermediul unor instrumente precum bookmarklet-urile nu îţi ia decât 1-2 secunde pentru a transforma o adresă web luuungă, kilometrică, într-un şir scurt. De exemplu j.mp/Xii9I şi sp2.ro/85a635 conduc spre aceeaşi pagină (care? vedeţi… click…). Desigur, linkurile ascund pagina de destinaţie, pentru aceasta putându-se opta la “botezare” intenţionată, putând ieşi de exemplu j.mp/strigat-alan. Şi astfel poţi avea nişte linkuri de o lungime mai acceptabilă. În ce sens sau pentru ce acceptabilă?

imagine imagine

Ar fi mai multe motivaţii: dacă vrei să semnalezi pe Twitter un link kilometric… ups… ai doar 140 de caractere la dispoziţie; dacă vrei să pui linkul într-un email, vai, de câte ori nu s-a întâmplat să apară la destinatar împărţit pe rânduri, el să dea click şi să se mire de ce nu merge (pentru că dădea click doar pe prima parte); iar uneori poate vrei intenţionat să ascunzi destinaţia, poate pentru o surpriză (evident, de bun gust).

Şi iată de aceea au apărut enorm de multe servicii de scurtături. Printre cele celebre se numără bit.ly, care recent (din 4 septembrie) s-a extins cumpărând un domeniu foarte inteligent ales: j.mp (jump – sari; ştiţi de unde vine mp? de la Mariana Islands). Despre bit.ly am amintit în trecere scriind despre S4ve.as. Scriam acolo că orice scurtătură bit.ly, dar implicit şi j.mp, oferă statistici utile – câte clickuri, de pe unde din lume ş.a. – doar punând un + (plus) la finalul scurtăturii. Serviciile sunt folosibile imediat, dar un cont vă asigură acces la un istoric al scurtăturilor şi la alte facilităţi (inclusiv la API-ul despre care probabil vom vorbi mâine, fiind subiect mai mult pentru webmasteri).

În fine, am mai pomenit şi sp2.ro (pentru a-l reţine repetaţi în minte “scurt pe doi, scurt pe 2, scurt p 2, s p 2, sp2”) care este, aţi ghicit, românesc. Şi acest serviciu oferă un bookmarklet pentru operativitate.

PS: Dacă vă pasionează subiectul, iată nişte puncte de pornire către zeci de servicii similare – URL Toolbox: 90+ URL Shortening Services şi URL Shortening Services, The Ultimate List.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Un articol relativ nou cu alte opt recomandari: The Shortest Url Shorteners.

 2. gxg spune:

  Eu unul folosesc bit.ly si sunt f. multumit. Mai ales ca poate trimite direct link-ul catre twitter cu comentariul de rigoare.
  In caz ca va intereseaza, bit.ly se poate adauga si in Google Reader ca un „custom Send-to link”: bit.ly/rjbYt.

 3. jürgen.toth spune:

  O extensie pentru utilizatorii navigatorului Firefox care simplifică crearea de scurtături: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/spedr-url-shorter/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *