Chrome şi suplimentele


Spuneţi-le cum doriţi: suplimente, extensii, pluginuri, add-on-uri. Acum ele sunt mai uşor de folosit cu Chrome. Într-un fel e comic: dacă aş zice “editorul de texte ABCXYZ permite acum aliniere centrată” nu ar fi ştire, nu? Ar fi de râsul curcilor. Poate aşa le va suna multora discuţia despre Chrome şi suplimente, după ce Internet Explorer, dar mai ales Firefox, suportă de ani întregi suplimente şi încă cu ce mare succes. Pe de altă parte să nu uităm că Chrome face paşi rapizi (versiunea publică e 2, cea în beta a trecut de 4) şi va fi în timp tot mai important (mă refer la trecerea spre sistem de operare).

imagine

Prin urmare şi-aşa deci: aseară am văzut anunţul Google – Extensions Status: On the Runway, Getting Ready for Take-Off – şi m-am dus imediat la pagina de suplimente. Este încă doar o pagină demonstrativă, nu un director bogat în suplimente, dar avem răbdare. Am dat click pe Install şi după câteva secunde am văzut fereastra ce mă anunţa elegant că sunt pe cale să instalez un supliment. L-am instalat şi efectul a fost imediat (fără repornirea navigatorului)! Am încărcat acest sit şi am văzut iconiţa de RSS care deja apare la toate celelalte navigatoare. Un click şi am putut să mă abonez la feed, evident prima opţiune fiind Google Reader. Mai există un supliment legat de GMail şi altul mai tehnic/teoretic.

imagine

Să fie clar: suplimentele (chiar cele trei amintite) merg sub Chrome de mai mult timp. Chiar vroiam să scriu un articol pe această temă. Doar că atunci, ca să meargă suplimentele, Chrome trebuia lansat cu nişte parametri speciali. Acum nu mai este nevoie: de ieri Chrome (atenţie: versiunea developer, de teste, nu cea stabilă) suportă nativ instalarea suplimentelor (încă o dată spun, spre deosebire de Firefox, funcţionarea lor nu necesită relansarea navigatorului). După ce structura/arhitectura pentru suplimente se va stabiliza sunt sigur că vom vedea o mare de suplimente, chiar dacă nu un ocean ca la Firefox. Deşi mă întreb dacă la un moment dat Google nu va oferi un mecanism de “convertire” între suplimentele Firefox şi cele Chrome. Dacă ar face aşa ceva ar avea la picioare (aproape) toate suplimentele FF.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *