Obţinerea scurtăturilor cu PHP


Am vorbit ieri despre siturile – numeroase! – ce oferă soluţii de scurtare pentru url-urile lungi. Dar dacă am dori în loc să generăm scurtăturile manual să ne folosim de PHP pentru automatizare? Este foarte simplu, dat fiind că multe astfel de servicii pun API-uri la dispoziţie. Codul de mai jos nu îmi aparţine, este doar o combinare şi prelucrare după nişte coduri ale deja pomenitului şi cu alte ocazii David Walsh, oprindu-ne la două servicii: U.nu, care returnează linkurile scurtate simplu text, şi Bit.ly, care returnează linkurile scurtate într-un „ambalaj” XML sau JSON, după cum preferăm. Haideţi să vedem acum codul. Ca să meargă şi la Dvs trebuie doar să vă asiguraţi că în loc de UTILIZATORI şi CHEIA-API aţi scris informaţiile corespunzătoare din contul pe care anterior vi l-aţi deschis pe Bit.ly.

[PHP]results->nodeKeyVal->hash;
}
return trim($url_scurt);
}

$luuung = ‘http://www.cnet.ro/2009/09/09/include-pdf-uri-in-pagini-web-cu-google/’;
$scurtat1 = scurtare_cu_unu($luuung);
$scurtat2 = scurtare_cu_bitly($luuung,’UTILIZATOR’,’CHEIA-API’);

echo „

Linkul original: $luuung

„;
echo „

Şi scurtat cu u.nu: $scurtat1

„;
echo „

Şi scurtat cu bit.ly: $scurtat2

„;
?>[/PHP]

Codul de mai sus acoperă dintr-un şut mai multe teme. Util este să revedeţi un articol mai vechi de pe CNet.ro: PHP: Cum luăm conţinut de pe web?. Ambele metode, via file_get_contents şi via curl, au fost prezentate acolo. Dacă aţi înţeles cum se preia conţinutul atunci veţi înţelege şi funcţiile de mai sus. Pentru Bit.ly problema este „complicată” (de fapt nu e vorba de o complicaţie ci de mai multe informaţii – studiaţi API-ul corespunzător) pentru că adresa nu este returnată exclusiv ci în „îmbrăcămintea” XML sau JSON. Dar codul de mai sus vă arată cât de uşor şi de elegant se ia informaţia care îţi trebuie.

Sper secvenţa de mai sus să vă fie de folos. Studiaţi codul local şi vedeţi şi celelalte informaţii furnizate de Bit.ly via API. Şi uite aşa poate veţi fi tentaţi să folosiţi şi alte API-urile – structura este de regulă aceeaşi: o cheie pentru utilizare şi nişte interogări (url-uri construite) ce returnează datele în format XML sau JSON.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *