Calcule făcute direct în MS Word


Poate ştiaţi deja… Eu am aflat recent şi vă împărtăşesc. Scenariu: scriem un text în care enumerăm nişte numere (vedeţi exemplul fictiv de mai jos, despre o cină) şi am dori să facem rapid suma respectivelor nume. Cum facem? Fie calculăm mental (în cazul numerelor de mai jos e uşor, dar să zicem că ar fi fost de 4-5 cifre), fie lansăm calculatorul şi facem suma număr cu număr. Sau… marcăm textul cu numerele şi apelăm calculatorul magic din Word care face suma şi pune rezultatul în clipboard. Mai rămâne să îl inserăm din clipboard şi totul a luat doar câteva secunde. Un calculator în MS Word?

imagine

Da. Mai sus îl vedeţi ca o bilă verde sub mouse. De fapt bila se înverzeşte când este marcat un text ce se pretează la calcule. Puteţi calcula expresii matematice gen 3854*24543-12345/5 dar şi apela la “amestecuri” text+numere după cum arătam mai sus. Dar unde găsim calculatorul? Este bine ascuns. Click pe săgeata din bara de instrumente rapide şi alegeţi More Commands. Veţi ajunge în fereastra de opţiuni (evident puteţi ajunge şi pe altă cale aici) şi alegeţi din lista derulantă Commands Not in the Ribbon. Apoi căutaţi la C, chiar prima opţiune, Calculator. Selectaţi Calculator şi apoi apăsaţi pe Add >>. Gata! Calculatorul este pus în bara de instrumente rapide. Din captura de mai sus puteţi vedea asociată o combinaţie de taste: nu e implicită. Am ales-o eu.

imagine 

Cum? Din aceeaşi fereastră Word Options, tabul Customize, vedeţi butonul de lângă textul “Keyboard shortcuts”. Din fereastra ce se va deschide alegeţi la Categories opţiunea All Commands, iar la Commands derulaţi jooos până la ToolsCalculate. Indicaţi combinaţia de taste dorite (la Press new shortcut key) şi nu uitaţi să daţi click pe Assign şi doar apoi pe Close. Ceea ce tocmai am descris e util pentru orice combinaţie de taste doriţi să vă definiţi pentru operaţiile cele mai frecvente (ce nu au deja asociată o combinaţie de taste).

imagine

Mai multe informaţii despre acest calculator în articolul Using Microsoft Word’s hidden calculator. Aflaţi de acolo cum să îl activaţi şi în MS Word XP/2003, precum şi ce operaţii suportă şi ce reguli trebuie să respectaţi (la scrierea formulelor).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. A.Faith spune:

    Asta da promovare pentru un produs…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *