WordPress şi scheme, nu teme


De câteva săptă…luni lucrez la o migrare şi nu sunt foarte hotărât încă asupra temei. Dar aceasta are mai puţină importanţă pentru Dvs: ideea este că la una dintre temele încercate (poate cea finală, poate nu) am dorit să testez mai multe scheme de culori. Mai mult, să dau posibilitatea vizitatorului să adopte designul în ce culoare preferă (dintre cele puse de mine la dispoziţie). Cum se face aşa ceva? Evident prin schimbarea dinamică a stylesheet-urilor. Subliniez: dinamică. Utilizatorul dă click şi interfaţa se schimbă imediat. Mai mult: un sistem de cookies poate memora opţiunea, astfel că atunci când vizitatorul trece la altă pagină din sit îi rămâne schema de culori aleasă.

imagine imagine imagine

Aşa ceva se realizează destul de uşor cu JavaScript (nu neapărat cu jQuery, dar inclusiv cu jQuery), iar provocarea pentru mine a fost să am aşa ceva sub WordPress. Din fericire cu doar câteva săptămâni în urmă cineva în blogosferă a avut nişte premoniţii şi a scris ceea ce eu doream. Pe BlogOhBlog.com am găsit articolul Integrating Alternative Stylesheets in WordPress Themes care explică tocmai ce spuneam mai sus. Ca să înţelegeţi la ce mă refer vedeţi exemplul practic – click pe cele patru dreptunghiuri colorate de sub antet. Nu am să copiez codurile de acolo ci am să spun doar paşii în mare:

  • realizaţi mai multe stylesheet-uri, iar la cele inactive din start puneţi rel="alternate stylesheet" (unul singur trebuie să fie fără alternate)
  • descărcaţi fişierul JavaScript din articolul indicat şi pe care evident îl includeţi via header.php
  • mai rămâne să puneţi “activatorii” cu un link de genul <a onclick="setActiveStyleSheet(‘stilul2’); return false;" href="#">stilul 2</a>

Am testat şi merge de minune. Astfel am pornit de la o temă destul de sobră ca şi culori (jos stânga) pentru a ajunge la o temă mult mai flexibilă (jos dreapta). Cu săgeata roşie vedeţi zona unde am pus eu alternativele de culori.

imagine imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *