Picasa recunoaşte feţe


În septembrie trecut, deci acum un an de zile, Picasa Web Albums introducea sistemul de recunoaştere a feţelor. Incredibil că a durat atâta timp până la punerea acestei facilităţi şi în Picasa, programul asociat. Noua versiune 3.5 aduce această noutate. În câteva zile programul vi se va actualiza, sau puteţi grăbi lucrurile. Din păcate nu mergând pe situl aplicaţiei, de unde, ceva vreme, veţi descărca tot versiunea 3.1 în română, ci mai bine de aici (va fi în engleză). Primul lucru pe care îl veţi sesiza va fi apariţia unui nou panou, People, unde veţi vedea indicată începerea scanării imaginilor în căutarea feţelor.

imagine

În funcţie de câte imagini aveţi poate dura minute sau ore. Veţi vedea o secţiune de persoane neidentificate (Unnamed people), de unde veţi putea începe să “botezaţi”. Trebuie să fiţi logat în contul Google şi atunci vor fi folosite contactele definite deja de Dvs. Un click pe banda albă de sub un nume şi când veţi începe să scrieţi lista se va subţia după contactele pe care le aveţi deja. Astfel puteţi cu mare uşurinţă să atribuiţi nume feţelor. Ele se vor strânge în stânga (vedeţi captura de mai sus), cu nume şi număr de fotografii. Unele vor avea un semn de întrebare pe portocaliu în dreapta numelui: este semnul că există fotografii în care Picasa presupune că ar fi persoana cu pricina, dar nu e sigur. Le strânge (vedeţi mai jos) şi dacă potrivirea e bună puteţi apăsa butonul Confirm all. Altfel puteţi da click pe semnul de bifare pe verde (dacă e bine) sau pe x-ul pe roşu (dacă nu e bine). În colţul dreapta-sus a capturii de mai sus sesizaţi două iconiţe: prima cu formă de profil uman oferă detaliu despre faţă, iar iconiţa alăturată comută în modul cu fotografiile întregi.

 imagine

Ca unul care am folosit facilitatea aceasta pe web, în Picasa Web Albums, pot spune că folosirea programului pentru aşa ceva este mult, mult, mult mai rapidă. Fie webaplicaţiile cât de tari, un program este încă tot mai rapid şi mai simplu de folosit. Rata de potrivire este bună, dar nu perfectă. Oricum, este uşor să corectezi greşelile şi să confirmi presupunerile algoritmului aşa că ce poţi dori mai mult? Poate în câţiva ani erorile vor fi mai spre 0,1%, dar până atunci vorbim totuşi de o facilitate avansată şi – pentru unii – utilă.

imagine

Google îşi prezintă noutăţile (mai sunt şi altele, de exemplu legate de taguri) în clipul următor. Anunţul oficial îl găsiţi aici, iar noutăţile versiunii 3.5 aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. nelush spune:

    Foarte interesant! Eu folosesc, Picasa de mult timp, oricum. Spune-mi, te rog, de unde pot downloada versiunea portabila 3.5, fiindca nu o gasesc. Eu am Picasa Portable 3.1.
    Multumesc, mult.

  2. pcmouse spune:

    Da. F misto. Numai de sateliti nu eram recunoscut pe strada acum. Traiasca bigbrother :(. Si eu ca prostu’ credeam ca doar Facebook poate scana fetele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *