EasyShell (un Enso românesc)


Zilele trecute am fost contactat de autorul programului EasyShell, un program încă în stadiul alpha dar foarte interesant. Este de fapt din familia lui Enso şi a altor programe similare, ce încearcă să transforme interacţiunea cu calculatorul într-o scriere de comenzi. Astfel, în loc să porneşti calculatorul pentru a vedea cât face 385494+23845, dai comanda în EasyShell CALCULEAZA 385494+23845 (5 apăsări de tastă până la formulă). Lansarea unui program se face de asemenea printr-o comandă intuibilă: DESCHIDE APLICATIA Firefox. Trebuie puţină adaptare cu comenzile, dar apoi totul curge lin.

imagine

Aplicaţia are cam 2MB şi mie îmi consumă sub 15MB din memoria RAM. Decent. Haideţi să vedem ce aş nota ca părţi bune:

  • dincolo de ce am văzut la programe similare, EasyShell vinde cu nişte comenzi noi, precum instalarea unui program (mamă ce le va place asta începătorilor), dezinstalarea de programe, scoaterea unor programe din start-up (nu e pentru începători), închiderea unor procese, aflarea memoriei RAM libere ş.a.
  • interfaţă în limbă română, ceea ce înseamnă că scrii comenzile cam cum le-ai gândi (aproape… eu unul nu sunt adeptul la “deschide saitul”, dar sunt opinii şi opinii)

Dar părţi rele?

  • programului în sine nu prea am ce să îi reproşez; poate ar fi util însă “aproximarea” pe care launcher-ele mai moderne, astfel ca dacă scrii “firufox” să îşi dea seama că ai vrut să scrii “firefox” (adică un matching mai larg, care să poată trece peste unele litere scrise greşit în viteză)
  • problema majoră mi se pare că în timp ce situl pare a se adresa în primul rând începătorilor (motoul este “Shell-ul pentru utilizatorul de rând”), acesta preferă să dea Save din meniu decât să apese Ctrl-S; utilizatorii de rând nu sunt adepţii comenzilor din taste, deci în final aplicaţia s-ar putea să fie tot pentru avansaţi, care vor fi bucuroşi să afle că pot memora scurtături, gen DA pentru Deschide Aplicaţia.

Succes autorului. La final vă las cu screencastul făcut de autor. E în engleză, pentru că aşa se adresează unui public mai larg, dar subliniez încă o dată că programul merge şi în română.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. shon3l spune:

    Necesita netframework ?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *