GIMP va merge într-o fereastră unică


În sfârşit. Nu ştiu de ce a luat atât de mult ca cineva să zică: “GIMP ar trebui să meargă (şi) într-o singură fereastră”. Nu am nimic cu cei care sunt obişnuiţi să lucreze cu GIMP în n ferestre, dar mie nu mi-a plăcut niciodată şi a fost pentru mine un motiv să nu folosesc GIMP. Şi categoric nu sunt singurul. A apărut GIMPShop (ah, neţinut la zi) pentru a răspunde nevoii de fereastră unică. Într-un anunţ – nu e proaspăt, ştiu că pentru unii nu e o veste tocmai nouă – Peter Sikking ne prezintă GIMP redux, single‐window mode. Ceea ce vedeţi mai jos se încadrează la “cam aşa va fi”, nu la “aşa va fi sigur” GIMP 2.8.

imagine

Noutatea va fi pusă în practică în GIMP 2.8 (versiunea începând de la care se pare că voi folosi mai des programul), aşteptat de unii în acest an (mai sunt doar câteva luni, mă îndoiesc că va ieşi în 2009), dar din câte înţeleg nu există un calendar foarte clar. Ar mai fi important de spus că GIMP practic îşi va adăuga un mod nou de funcţionare (single-window): cu alte cuvinte cine va vrea va putea lucra ca până acum, cu sistemul vechi de ferestre; ceilalţi vor putea seta ca programul să folosească o fereastră unică. Nu ştiu cum e pentru voi, dar pentru mine e o veste fantastică, şi de aceea am ţinut să o pun aici.

PS: GIMP 2.8 va mai veni şi cu alte noutăţi. Într-o dezbatere taburi versus thumbnails se pare că au câştigat cele din urmă, ceea ce mă face să cred că vom avea o soluţie gen Paint.NET.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Geo spune:

  Sunt dezamagit de GIMP.

  Majoritatea userilor care folosesc Ps, s-ar descurca foarte bine si cu GIMP (mai ales ca are suport pt .psd), daca acesta ar fi ca Ps la interfata + daca ar avea totul intr-o fereastra. Este frustrant sa tot reglezi fereastra imaginei, parca ai lucra cu Ps6. Cam tarziu …

  Poate la urmatoarea reinstalare a Windows-ului!

 2. Laur spune:

  Era si timpul, ma cam enervam sa ma plimb din fereastra in fereastra, la inchidere trebuiau sa le inchid pe rand.
  Ma bucur ca au reusit sa faca acest lucru, si spre avantajul lor cred ca o sa aiba o crestere a utilizatorilor, o interfata mai usor de utilizat mai multi utilizatori.

 3. Costel Neagu spune:

  GIMP la versiunea 2.6.6. are un fel de lucru in fereastra unica de vreo 6 luni de zile. Iar inchisul mai multor ferestre era de la bun inceput o munca degeaba nu aveai decat sa setezi sa salveze pozitia ferestrelor la iesirea din program si sa inchizi apoi doar fereastra principala cea in care sunt butoanele cu unelte (la versiunile mai vechi). Versiunea 2.6.6 se bazeaza pe taburi dockabile.

 4. Costel Neagu spune:

  Aaaa si inca o chestie… tot de ceva timp exista si versiune portabila a GIMP-ului. Ceea ce inseamna ca se poate instala pe un stick de memorie si ai GIMP pe orice calculator te-ai duce, cu setarile si shortcut-urile cu care te-ai obisnuit.
  O treaba foarte faina portabilitatea asta.
  Alte softuri portabile pe care le folosesc: Firefox, Thunderbird, Filezilla, Digsby.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *