ClickDEX: definiţii cu un singur click


O aplicaţie românească extraordinară, ce pune dicţionarele mai la îndemână decât niciodată. Până acum, dacă doream să aflu detalii despre un cuvânt trebuia să comut din aplicaţia curentă (să zicem Word) în alta: fie un program dicţionar fie un sit dicţionar (WebDex.ro şi Hallo.ro fiind favoritele mele). Cu ClickDEX situaţia se schimbă. Adio părăsit aplicaţia! Aflăm definiţia pe loc, cu ajutorul unei ferestre plutitoare. Sunteţi în Word, traducând un text şi nu ştiţi ce înseamnă un anumit cuvânt? Ţineţi pe CTRL şi apăsaţi click-dreapta. Sunteţi în navigatorul favorit, citiţi un articol şi nu ştiţi ce înseamnă un cuvânt? Acţionaţi similar. Aproape în orice aplicaţie din Windows ClickDEX îşi îndeplineşte misiunea cu succes.

imagine

După cum vedeţi mai sus, dând CTRL+click-dreapta pe cuvântul worms am obţinut o fereastră cu pronunţia, traducerea şi expresii care folosesc cuvântul. Dar ClickDEX nu ne ajută doar cu cuvintele din limba engleză, ci şi cu cele din dulcea noastră limbă. Că am scris pâine, pâinii sau pâinea (deci chiar şi formele flexionate). Sursele folosite sunt: NODEX – Noul dicționar explicativ al limbii române; MDN – Marele dicționar de neologisme; Sinonime – Dicționar de sinonime; Antonime – Dicționar de antonime; WordNet – Dicţionar explicativ englez-englez.

imagine

Acolo unde nu se descurcă – din păcate combinaţia cu Chrome-ul folosit de mine – ClickDEX afişează pur şi simplu o fereastră ce aşteaptă introducerea cuvântului.

image

Iată la final şi două capturi cu partea de setări. După cum vedeţi, dacă doriţi să funcţioneze doar ca dicţionar de traduceri, puteţi debifa celelalte dicţionare; sau direct de la instalare (descărcare de fapt) puteţi să alegeţi programul ClickDEX fără dicţionare şi apoi să puneţi strict dicţionarele dorite. Partea cu “voce” e utilă doar pentru cuvintele din limba engleză (altfel vă veţi distra ascultând-o pe Anna citind cuvinte româneşti). Felicitări autorului sau autorilor! O a doua aplicaţie românească minunată după AutoCorect (între timp, la 12 septembrie, a ajuns la varianta 3.3).

imagine

PS: Mie în memoria RAM programul ClickDEX îmi ocupă cam 8MB, ceea ce e rezonabil.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Guliver spune:

  La instalarea acestui program, atât A-squared cat și Zemana AntiLogger (ambele cu licență) mi-au semnalat faptul că ClickDex acționează într-un mod suspicios. Mai mult decât atât, antivirusul meu (Bitdefender Total Security 2010 cu licență) l-a blocat pur si simplu făcându-mă să fiu foarte circumspect față de acest program.
  Este acesta un soft sigur? Și daca da, de ce programele de securitate descrise mai sus tind sa indice contrariul?

 2. radu.capan spune:

  La mine BitdDefender Internet Security 2009 nu mi-a semnalat nici o problema. Mai mult nu stiu sa spun. Personal ma indoiesc ca e problematic programul, dar fiecare trebuie sa asculte de programele de securitate in care are incredere.

 3. dangl spune:

  Thanks man, chiar cautam asa ceva iar add-onn-urile (Pronounce) de la Mozilla erau chiar sarace fata de acest soft. Un soft extraordinar de folositor. Avast-Antivirus, Spybot-Sygate, nu au semnalat nimic suspicios.
  Esti tare, descoperi niste chestii pe care nu le-as fi aflat decat poate foarte tarziu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *