România ceva mai bine prezentă pe Google Maps


De câteva zile harta online de la Google este mai generoasă cu câteva oraşe ale României. Îi mulţumesc lui Silviu pentru semnalare (chiar dacă reacţionez după câteva zile) şi lui Mihai. Dacă vă amintiţi, pe la mijlocul verii scriam în Google ne zice: vreţi hartă? lucraţi! că România a fost inclusă în Google Map Maker. Acest proiect permite oricui să dezvolte hărţile Google trasând străzi, punându-le nume, indicând obiective mai importante. Iar procesul este evident: periodic informaţiile din Google Map Maker avansează în Google Maps. Conform lui Mihai, ceea ce vedem acum în Google Maps este stadiul de acum câteva săptămâni din Google Map Maker. E normal, validarea datelor cere timp deci putem înţelege defazajul de timp.

imagine

Mai sus vedeţi două capturi cu Iaşi şi Cluj-Napoca, dar situaţia s-a îmbunătăţit pentru mai multe localităţi. Probabil mai toate localităţile mari. Şi probabil mai toate localităţile de unde au fost contribuţii!!! Mă uit de exemplu lângă Cluj şi văd că la Cîmpia Turzii nu sunt date, dar orăşelul ceva mai mare din apropiere, Turda, are. Înclin deci să cred că numărul de contribuţii şi dimensiunea localităţii dau criteriile pentru completarea hărţii Google. Dacă este aşa, cred că tot mai mulţi vor simţi imboldul să completeze, să se implice în Google Map Maker. Să ştii că munca ta ajunge informaţie – certificată oarecum – în Google Maps, e ceva…

Mai este totuşi mult de lucru. Faţă de Ungaria suntem încă mai mult pete albe…

imagine

PS: Iată că Google pune la dispoziţie nişte instrumente foarte utile pentru raportarea erorilor din hărţi. Numele unei străzi e scris greşit sau s-a schimbat? Un magazin a devenit muzeu sau alte schimbări de profil? Le puteţi raporta şi afla când aţi fost băgat în seamă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Sakura spune:

  Da, aseară am observat şi eu că primele date au migrat din MapMaker în Maps. Judecând după editările făcute de mine, apreciez că datele din Maps au mai bine de o lună vechime. Din păcate destul de mulţi se apucă de modificări fără să arunce o privire peste help-ul aplicaţiei, fără să aibe habar de regulile de bază. Dar în timp cred că totul va fi bine. Pentru cei interesaţi dar prea grăbiţi să studieze help-ul le recomand acest mic tutorial în limba română, unde pe lângă principalele indicaţii oficiale mai găsiţi şi recomandări rezultate din experienţa autorului: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=608.

 2. sorin spune:

  Intr-adevar un pic mai bine decit vechea harta, care nici macar nu avea drumul dintre Cluj si Zalau. In Satu Mare, zona centrala este incompleta cu citeva strazi, iar alte strazi sint gresit denumite, dar per total se respecta pozitionarea acestora. Este un progres si ma bucur.

 3. petrescs spune:

  Sunt curios daca merge la cineva raportarea erorilor pe hartile RO – pe contul meu din maps nu vad link-urile descrise in video, se pare ca e valabila doar pentru anumite tari. Nu functioneaza nici „add new business” pentru RO la http://www.google.com/local/add/
  A reusit totusi cineva?

 4. Sakura spune:

  @petrescs: cred că acele raportări se pot face doar pentru ţările a căror hartă nu este editabilă în mod direct de către utilizatori. În România şi nu numai nici nu ar avea sens deocamdată sistemul de raportare, pentru că:
  – harta este în plin proces de creare. Ceea ce se vede în Maps este doar o mică fracţiune a ceea ce există deja pe MapMaker.
  – harta fiind editabilă, nu are sens să raportezi erorile, poţi pur şi simplu să le corectezi singur (dacă nu le-au corectat alţii între timp).
  Sugestia mea este că dacă vreţi să vedeţi harta României în stadiul actual, intraţi pe MapMaker, nu pe Maps.

 5. Negru Petru spune:

  Luati harta turistica a Romaniei si postati-o pe Google Maps.

 6. Ciprian spune:

  Mult mai detaliata este harta de la http://www.openstreetmap.com iar modificarile facute apar pe harta aproape instant, fata de Google Map unde trebuie sa astepti o gramada de timp pana ti se aproba modificarile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *