Cititul digital tot mai încurajat


Încurajat de cine? De tot felul de dispozitive noi care apar. Astăzi pe Mashable putem citi despre două noi gadgeturi, interesante dar… dar mai bine să vedem despre ce e vorba. Primul ar WikiReader-ul despre care nu ştii dacă să îl iei în serios sau nu. Pe scurt ideea este de a pune la îndemână, offline, trei milioane de articole (evident în engleză) de pe Wikipedia. Totul într-un dispozitiv mic (nu am găsit dimensiunile), numai bun de ţinut în palmă. Ar fi, cică, un instrument ideal pentru copii, elevi, studenţi, ca instrument de documentare. Totul la 99 dolari.

imagine

Vin o serie de comentarii. De ce să plăteşti pentru Wikipedia, produs gratuit? De ce să citeşti offline date care online sunt destul de atent actualizate? De când Wikipedia este o sursă pentru educaţie (credibilitatea materialelor e… aşa şi aşa… pentru lucrări serioase trebuie folosite surse serioase, nu surse editabile de oricine)? Cu preţul pe care îl are probabil doar puşti de bani gata îl vor avea. Funcţionarea este banală (redusă la trei butoane), dar mai bine vedeţi clipul de mai jos.

Este de reţinut însă mesajul ce îl transmite WikiReader: o orientare spre dispozitive mici pentru citit texte electronice. Kindle e un succes şi naşte tot felul de “fii” specializaţi. Nu lipsesc şi clonele, una urmând să vină dinspre celebra companie Barnes & Nobles. Nu există încă un nume pentru acest produs dar se pot vedea diferenţe la interfaţă. Gizmodo are mai multe imagini. Se pare că săptămâna viitoare produsul surpriză va fi pus în vânzare, deci se va şti nume şi specificaţii exacte. Până atunci însă Kindle a început să păşească în România, după decizia Amazon de a permite vânzarea în vreo o sută de ţări.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. ady spune:

    Se stie ca asta nu e o noutate. Pe platforma Windows Mobile, Windows CE, Symbian sunt implementate astfel de tool-uri ce permit citirea offline a tot ceea ce doresti (bineinteles, cu o baza de date in spate). Insa e util ce apare aici fiind folosit doar strict ca o carte, ca un articol.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *