Picma: picturi după numere


Vă amintiţi jocurile Armor Picross 2 şi World Mosaics, prezentate de mine acum doi ani şi respectiv anul trecut? Am citit pe internet că există mai multe nume pentru a defini genul lor: picross, nonograme, paint by numbers. Pentru cei care nu cunosc genul, reiau puţin regulile jocului, prezentate şi în celelalte recenzii: avem un careu cu indicaţii numerice la fiecare rând şi coloană. Numerele de arată câte pătrate de pe linia sau coloana respectivă sunt umplute, şi ce secvenţe formează ele. Dacă avem 2 5 3, atunci există secvenţe de două, cinci şi trei pătrate, despărţite între ele de cel puţin un pătrat gol.

imagine imagine

Spre deosebire de jocurile de acest gen menţionate mai sus, în Picma, pe care doresc să îl prezint acum, putem avea mai multe culori în careuri. Aşadar 2(roşu) 5(verde) 3(galben) înseamnă că avem o secvenţă de 2 pătrate roşii, 5 pătrate verzi, de data aceasta nemaifiind obligatoriu să existe pătrate libere între ele. Rezolvarea unui careu va duce la descoperirea imaginii formate de pătratele acestuia – la început nu ni se spune nici numele imaginii, căci ar putea fi un indiciu în intuirea acesteia. Puteţi alege varianta de joc în care vă avertizează dacă aţi greşit, nelăsându-vă să puneţi o altă culoare sau pătrat gol acolo unde nu este.

imagine imagine imagine

Jocul are mai multe nivele de dificultate, fiecare cu câte 24 de careuri. Începătorii pot să se antreneze la nivelul Apprentice, unde careurile sunt de 5×5, doar 3 dintre ele având două culori. La nivelul Journeyman, avem careuri de 10×10, iar la nivelul Expert, provocarea creşte nu doar odată cu dimensiunea careurilor – de 15×15 – ci şi prin faptul că avem careuri şi cu câte 3 sau 4 culori. Provocările cele mai mari, pentru pasionaţii de acest joc, o constituie careurile de la nivele Master – de 20×20 – şi Grand Master – aici majoritatea fiind de 25×25, dar având şi 3 de 30×30 şi unul de 50×50. Înregistrarea pe sit nu e obligatorie, dar vă permite crearea propriilor careuri şi accesul la careurile realizate de alţii. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *