Aplicaţiile portabile, mereu gata de folosit


În special de când anul acesta am trecut pe Vista (yep, ca fan XP am rămas cu el până când deja a ajuns în teste Windows 7) am căutat să folosesc cât pot mai des programe portabile. De ce? Merg imediat (nu mai este pasul cu instalarea) şi cel mai adesea (dacă sunt cu adevărat portabile) nu lasă urme în regiştrii, iar “dezinstalarea” înseamnă direct ştergerea folderului aplicaţiei. Cum testez săptămânal multe programe (unele prezentându-le aici), instalarea lor mi-ar umple rapid regiştrii cu tone de informaţii inutile, căci ştim cât de perfecte sunt uninstaller-urile (sau dezinstalatoarele, dacă preferaţi să le spuneţi aşa). În plus prefer aplicaţiile portabile pentru că atunci când comut în Windows 7 le pot folosi ca şi cum aş fi în Vista.

imagine imagine

Tocmai de aceea doresc să vă evidenţiez două articole importante. Unul este puţin mai vechi, altul chiar de astăzi:

Primul porneşte de la întrebarea: ce ai lua cu tine pe o memorie USB dacă ar fi să mergi pe o insulă unde nu ai internet 🙂 ? Uneori, cu firmele româneşti de internet, nu trebuie să fii pe o insulă ca să fii, fără voia ta, offline 😉 . Tocmai de aceea e util să fii dotat cu aplicaţii portabile: dacă tu ai internet, poate unde mergi să lucrezi nu ai. Aplicaţiile portabile pe o memorie USB îţi permit să lucrezi aproape oriunde te-ai afla. Dacă e virusat calculatorul, foloseşti un antivirus ce se poate executa de pe stick. Dacă vrei să îţi citeşti poşta (călătoreşti mult) o poţi face cu un client email portabil. Ai de prelucrat nişte documente? Foloseşti un pachet Office portabil. Sau poate trebuie să editezi nişte imagini? Cam orice ar trebui să faci poţi găsi programe portabile care să fie imediat gata de folosit.

Cel de-al doilea articol are programele organizate astfel: pentru bloggeri; pentru webdesigneri; pentru mediul de afaceri (poate nu e cea mai bună alegere nici pentru traducere, nici pentru expresia folosită în original). Am văzut multe aplicaţii despre care nu ştiam. Apropo de aceasta, iată o listă cu aplicaţiile portabile pe care le folosesc eu: Notepad++, GIMP, FileZilla, IrfanView, Foxit Reader, Firefox, 7-Zip, RevoUninstaller… Şi sunt multe altele care nu poartă explicit numele de “portabile” dar sunt de fapt aplicaţii fără kit (vin eventual într-o arhivă de despachetat). Şi închei invocând un alt avantaj al aplicaţiilor portabile: dacă mâine vrei să reinstalezi Windows-ul şi aplicaţiile portabile le ţii pe o altă unitate, poţi liniştit formata C:-ul şi după reinstalare foloseşti imediat vechile programe.

PS: Desigur, unii se vor întreba – dar de ce se mai fac programe cu instalator dacă cele portabile sunt de preferat? Instalatoarele au câteva roluri: la cele mai multe sunt doar nişte “învelişuri” ce desfac fişierele şi le pun elegant într-o cale predefinită sau pe care o alegi tu; în plus creează iconiţe şi intrările în meniul Start. Cu alte cuvinte lucruri de care se bucură începătorii. Programele portabile presupun că îţi creezi tu scurtăturile. Dar este şi categoria aceea de programe pentru care înscrierea la instalare a unor date în regiştrii este vitală, sau care pentru a funcţiona au nevoie să pună diverse fişiere (gen DLL-uri) în diverse directoare din Windows.

PS2: Un articol completare 5 Portable Apps Games For Your USB Stick To Kill Some Time.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *