123dictionar: mai multe într-un singur sit


Deşi lucrez mult cu traduceri, eu personal nu mai folosesc de mult timp programe de tip dicţionar. Nu pentru acum aş stăpâni la perfecţie limbile din care traduc, ci pentru că există astăzi numeroase situri ce oferă dicţionare on-line. Şi astfel nu simt nevoia vreunui program, pentru că cel mai adesea găsesc online definiţiile pentru cuvintele căutate – poate la capitolul expresii nu găsesc întotdeauna o traducere a lor, nu cuvânt cu cuvânt, bineînţeles, ci printr-o expresie în limba română echivalentă ca sens. Favoritul meu este Hallo.ro (Radu a scris despre el în februarie acest an).

imagine

Interesant şi util este situl www.123dictionar.ro, cu traduceri din sau în engleză, franceză, germană, italiană şi spaniolă, şi care în plus oferă dicţionare explicative pentru limbile română şi engleză. Dacă introducem un cuvânt, apar sub boxa de introducere mai multe variante, adică toate cuvintele şi expresiile care încep cu cuvântul sau cu literele introduse, chiar şi ţinând cont de caracterele româneşti – dacă scriem de exemplu mama, între cuvintele care presupune că le-am putea căuta pune şi mămăligă. Nu găseşte din păcate toate expresiile în care apare cuvântul respectiv – dacă e la mijloc în expresii -, dar tot oferă o paletă largă de variante. Dând click pe cuvântul pe care îl căutam, sunt afişate toate variantele de traduceri sau explicaţii.

imagine

Un element interesant este acela că într-o definiţie sau explicaţie putem da dublu-click pe oricare dintre cuvinte, şi ne duce la definiţia sau traducerea acestuia. Dacă cuvântul pe care am dat click nu este în forma de dicţionar, ne oferă şi cuvinte aproximative. De exemplu, dacă am dat dublu-click pe tranzacţii, mi-a afişat: tranzacţie, tranzacţiona, tranzacţiune, tranzacta, tranziţie… Dar dacă eram în dicţionarul român-englez şi am dat click pe noun, nu a ştiut să îmi afişeze ceva până nu m-am dus la dicţionarul englez-român sau englez-englez. Să vă fie de folos la traduceri!

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *