Cum să faci un wallpaper/tapet din orice poză


Vi s-a întâmplat vreodată să puneţi o poză superbă pe tapetul calculatorului şi rezultatul să fie dezamăgitor? Şi mie, până am învăţat cum să îmi creez singur wallpapere. Iată cum se poate rezolva această problemă în 3 paşi.

Alegeţi un program de grafică, oricât de simplu (capturile de mai jos sunt în IrfanView). Dacă vă setaţi un wallpaper din sistem sau browser şi vi se pare că s-a pierdut din calitate, probabil că aveţi dreptate.

Redimensionaţi fotografia. Există cel puţin trei strategii:

  1. Aduceţi fotografia la dimensiunile ecranului, tăind ce e în plus. Merge în special la fotografiile de „atmosferă”.
  2. Modificaţi proporţiile (stretch) astfel încât să forţaţi poza să încapă pe ecran. Poate funcţiona la unele peisaje dar în general e o idee proastă.
  3. Lăsaţi un chenar negru în jurul pozei, suficient de lat încât iconiţele să nu se suprapună peste imagine. Se potriveşte la portrete şi compoziţii pe cere nu le vreţi stricate de obiectele de pe desktop.

image Tehnic vorbind nu e aşa greu. La punctul 1 strategia mea favorită este să văd imaginea pe tot ecranul (fullscreen) îmi fac o idee despre cum arată, măresc sau micşorez până decupez ce îmi place apoi apăs PrintScreen. Pe urmă paste în IrfanView: dacă aş lucra doar în aplicaţia grafică ar trebui să modific exact pe dimensiunile ecranului, ceea ce e un pic incomod. Atenţie doar dacă imaginea e de rezoluţie mică, IrfanView are un număr limitat de opţiuni de redimensionare în fullscreen. În sfârşit setăm poza ca tapet din aplicaţie. Fiind exact pe dimensiunile ecranului nu prea contează ce opţiune alegem.

Pentru strategia a doua e suficient să deschidem poza şi sa alegem „Options/ Set as Wallpaper/ Streched”.

Pentru strategia a treia „beneficiem” de faptul că adeseori pozele de pe internet sunt deja mai mici decât ecranul. Deci dacă alegem „Set as wallpaper/ Centered” vom obţine adeseori direct rezultatul dorit. Dacă nu se ne place putem redimensiona fotografia (Ctrl + R). În sfârşit, pentru ecranele late opţiunea „Streched (proportional)” poate fi ideală.

Finisaţi

Dacă aţi ales strategiile unu sau doi s-ar putea să vedeţi că iconiţele nu contrastează destul de puternic cu fundalul şi desktopul devine greu de citit. Asta pentru că fotografiile „profesionale” de wallpaper au în general un blur pe margini. Nu-i nimic, uploadaţi poza pe TiltShift generator, prezentat şi pe CNet.ro, şi în câteva secunde se rezolvă.

imagine

Dacă aţi ales strategia 3, şi aveţi mai multe iconiţe decât permite chenarul nu e totul pierdut. Re-capturaţi imaginea cu PrintScreen, copiaţi în Irfanview, şi apăsaţi F12 pentru a activa un plugin numit IrfanPaint cu comenzi în genul… MS Paint. Ştergeţi pur şi simplu zonele cu iconiţe sau desenaţi pe deasupra dreptunghiuri negre. Mai jos aveţi un exemplu; nu e foarte sugestiv dar se vede cum în dreapta sus am creat un spaţiu pentru doar două iconiţe.

imagine

Cam atât. Sper că veţi fi de acord că cel mai bun tapet este cel pe care ţi-l pui singur. Puteţi să vă jucaţi cu imaginea de câte ori vreţi până sunteţi mulţumit; recomandabil e doar să nu faceţi redimensionare decât o singură dată pentru a păstra calitatea.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 3,75 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *