Ubuntu 9.10 a sosit!


Ubuntu 9.10 sau Karmic Koala a sosit. Suntem în octombrie aşa că era timpul să apară. Pentru cei care încă nu ştiu, Ubuntu, una dintre cele mai populare distribuţii Linux, apare tot la şase luni, fiind notată cu an punct lună. Am avut deci 9.4, acum e 9.10, urmează 10.4 şi apoi peste un an 10.10! Ş.a.m.d. Pentru cei nerăbdători, iată câteva linkuri directe: versiunea pe 32 de biţi torrent sau iso, versiunea pe 64 de biţi torrent sau iso, versiunea pentru netbookuri torrent sau iso. Cei care folosesc Windows-ul, îşi pot instala Ubuntu ca şi cum ar instala un program folosind Wubi. Mă bate gândul să încerc şi eu, după ce dezinstalez Mint.

imagine

Noua versiune a Linuxului maroniu vine cu unele noutăţi dar – poate greşesc – nimic radical diferit sau foarte notabil. Pe lângă schimbările mici la design (nuanţe ş.a.) s-a optimizat lansarea sistemului (timpi mai mici), s-a actualizat GNOME-ul (la 2.28), s-a renunţat la Pidgin pentru Emphaty… În prezentarea de pe Ubuntu.com se evidenţiază acum “tehnologia” Ubuntu One, care oferă 2GB pentru depozitat orice fişiere (şi sincronizat între calculatoare). Cui nu îi ajung 2GB poate sări la 50GB pentru zece dolari pe lună.

imagine

În fine, aş încheia semnalarea cu observarea unui fapt cam jenant: traducerea în română nu este terminată. De fapt suntem la coada eşantionului galben (primul e cel verde, cu 25 de limbi în care Ubuntu e disponibil în proporţie de 80-99%). Sper ca fanii români ai Ubuntu să se pună pe treabă şi procentul să sară peste 80.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

10 comentarii

 1. Laur spune:

  Hmmm, la inceput am folosit si eu Ubuntu cam de pe la versiunea 6, si apoi am descoperit alte distributii interesante cum ar fi Slackware, Debian, si ultima distributie la care am ramas este Fedora, astept sa apara Fedora 12 si fac un install.

  Ubuntu este o distributie pentru incepatori, eu as numio UbuntuXP. Probabil ati observat ca nu prea am la inima Ubuntu, asta pentru ca niciodata nu a rezistat mai mult de 5 zile pe sistem, pentru ca trebuia sa se intample ceva neasteptat.

  Ar fi interesant daca ar fi subiecte si despre Fedora, Slackware, FreeBSD, si altele.

 2. radu.capan spune:

  Eu unul intru rarisim în Linux, iar până acum experienţa mea s-a redus la Ubuntu şi Mint (tot Ubuntu). De fapt am mai folosit RedHat acum vreun deceniu. Nu am experienţă prea serioasă cu nici o distribuţie Linux… sper sincer la un moment dat să apară un colaborator pentru sectorul Linux.

 3. yo9fah spune:

  Salut! Cu părere de rău dar noua versiune Ubuntu 9.10, este plină de buguri…
  O distribuție bună este și Mandriva sau Open Suse…

 4. radu.capan spune:

  As aprecia detalierea putin la afirmatia cu „plina de buguri”.

 5. Stalker spune:

  Plina de buguri:
  – eu am facut o instalare pe curat, dar multi dintre cei ce au incercat upgrade au esuat (ubuntuforums.org la sectiunea Instalation);
  – managerul implicit de retea mi se deconecta incontinuu de la reteaua wireless (mergea cel mult jumatate de minut); a trebuit sa instalez wicd si acum merge;
  – grub2 o noutate nu un bug, dar… Se configureaza complet diferit, si mie mi se pare f. urat.
  – nici ca interfata grafica nu mi se pare revolutionar, comparativ cu Windows 7
  – in Firefox foloseam fontul Bitstream care acum nu mai este instalat implicit

 6. gyges77 spune:

  Un exemplu de bug este ca nu am putut sa ma conectez deloc la internet, desi cu varianta precedenta n-am avut probleme. De asemenea, mi-a semnalat ceva problema la kernel…

 7. radu.capan spune:

  Chestia cu bugurile e trista. Eu voi sari peste testarea acestei versiuni.

 8. Sorin spune:

  Chiar ieri si azi (29,30 oct.2009) am testat Ubuntu 9.10 prin instalare efectiva (nu Live CD) ca si masina virtuala in VirtualBox. Pentru calculatorul virtual am setat 512 MB RAM, 128 MB video si 20 GB (dinamic) pentru HDD. Timpul de instalare mi s-a parut mai mic decit la Ubuntu 8.10 sau 8.04. Nu folosesc intensiv Ubuntu, sau alte distributii, ci mai mult din curiozitate. La nivel de amator, pot spune ca Ubuntu este una dintre distributiile care imi plac(e).
  Pentru o prima experienta in lumea Linux-urilor recomand cu multa caldura VirtualBox. Astfel, in ultimii 2 ani am testat mai mult de 50 de distributii, VirtualBox fiind usor de folosit si foarte rapid.
  Mai demult, am avut si Ubuntu instalat ca si aplicatie, cu ajutorul lui Wubi: in acest caz avantajul este folosirea completa a resurselor calculatorului. Practic avem o bootare duala, pe calculator fiind 2 sisteme de operare. Iar daca ceva nu ne place, acest tip de instalare poate fi dez-instalata(!) din Windows ca orice alta aplicatie, din Control Panel.
  Recunosc ca Fedora nu am l-am folosit deloc, urmeaza cit de curind.

 9. jürgen.toth spune:

  VirtualBox este foarte folositor in astfel de cazuri. Tocmai am testat Puppy Linux, o varianta Linux interesanta, mica ca marime (max. 110 MB), dar practica: http://puppylinux.org/main/index.php


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *